Lisa Aisato.jpg
Astrid Lindgren.jpg

Visste du at Astrid Lindgren klatret i trær hele livet og at hun sa noe sånt som dette: Det står vel ikke i Bibelen at gamle damer ikke kan klatre i trær! At hun var bestevenninne med den ekte Madicken (og at hun dessuten var litt Madicken selv), at hun kanskje hadde Sveriges dyreste førerkort, at hun elsket å kle seg ut som heks og skremme små barn og at hun leste Sult av Knut Hamsun — og lo høyt.

Agnes-Margrethe Bjorvand arbeider på UiA.

Endelig er den her, biografien for barn omAstrid Anna Emilia Lindgren, født Ericsson, på gården Näs i Vimmerby i Sverige i 1907. Den er skrevet av Lindgren-forsker Agnes-Margrethe Bjorvand, universitetslektor på UiA, og er illustrert av den kritikerroste illustratøren og bildebokforfatteren Lisa Aisato. Lindgren syntes som kjent at barn var verdens viktigste lesere. Så selvsagt skal barna ha sin egen Lindgren-biografi, med høy kvalitet i alle detaljer.

Lisa Aisato.jpg

Astrid Lindgren er ingen liten bok. Til bildebok å være, er den tykk og god, en du kan kose deg med lenge, med eller uten barn på fanget. Mye er kjent, noe er ikke så kjent, noe er overraskende, og alt er interessant. Det er, heldigvis, en faktamettet tekst, holdt i et tilgjengelig og klisjéfritt språk, med mye driv og farge. Boka er delt inn i kapitler etter tematikk eller perioder i Lindgrens liv, den er krydret med spørsmål og svar, små anekdoter og sitater, og forfatteren balanserer fint mellom hensynet til flyt og presisjon. Grafisk er boka en nytelse. Karakterene fra Lindgrens litterære univers er basert på originalillustrasjonene, muligens en føring fra dem som ivaretar arven etter verdensforfatteren. Viktigere er det at illustratør Lisa Aisato satt sitt eventyrlige og litt skjøre personlige preg på dem — og på portrettene av forfatteren og hennes liv. Om Aisato har inngått kompromisser, er det gjort elegant og uangripelig.

Biografien er basert på intervjuer med Lindgren-kjennere, hennes familie og venner, såvel som forskning, både egen og andres. Den er ikke lettvint, den tegner ikke noe glansbilde, og den er framfor alt laget med pietet og kjærlighet. Og det skulle bare mangle. Denne perlen av en biografi er et fint menneske og en stor forfatter verdig og bør nå langt utover Norges grenser.