— Jeg håper folk ser denne vardebrenningen og blir oppmerksomme på at vi faktisk er noen som synes forsvarspolitikk er viktig, sier Erling Stausland fra Kristiansand forsvarsforening.

Han var en av de rundt 20 fremmøtte til vardebrenningen på toppen av Odderøya fredag klokka 20. Her brant en stabel med paller i en av de gamle kanonstillingene som ble brukt mot tyskerne 9. april 1940.

Rundt 20 mennesker sto på toppen av Odderøya fredag kveld. Foto: torgeir eikeland

Dette var en av angivelig 70 vardebrenninger over hele landet denne kvelden. Aksjonen har vært planlagt lenge av facebookgruppen «Vardebrenning 30. september 2016». Fredag kveld hadde gruppa 5162 følgere.

Langtidsplan

Formålet med vardebrenningen er å si fra om det medlemmene mener er en farlig nedbygging av forsvaret i forbindelse med at Stortinget nå skal vedta ny langtidsplan for Forsvaret. I sin appell til de fremmøtte sa Erling Stausland blant annet dette:

— Vi her på Sørlandet bekymrer oss over den planlagte svekkelsen i den militære tilstedeværelsen i vår landsdel. Men den fremlagte planen risikerer vi at den eneste operative kapasiteten i landsdelen, Heimevernet, vil bli nærmest halvert. Sjøheimevernet vil bli helt nedlagt, samtidig som at Sjøforsvarets fartøyer vil få mindre seilingstid, sa Erling Stausland.

Heimevernet

Til Fædrelandsvennen sa han dette:

— Jeg savner at for eksempel ordføreren i Kristiansand uttaler seg også om nødvendigheten av å beholde Heimevernet. Han virker veldig opptatt av å bevare Kjevik, og det er selvsagt vi også, sier Stausland.

— Er det litt få med 20 stykker her?

— Ja, jeg synes også det. Vi var litt sent i gang med å få i gang denne markeringen, ettersom vi begynte å planlegge den først for en uke siden. Men samtidig ser vi i dag at forsvarspolitikk diskuteres mer enn på veldig mange år, og en facebookgruppe som «Styrk Heimevernet» har 15.000 følgere. Jeg vil også berømme innsatsen til for eksempel Aldrimer.no.