— Det var nesten så jeg foldet hendene, sier Wraanes, som både er leder av Randesund bygdekvinnelag og styremedlem i Randesund historielag.

Sammen med Randesund menighet har disse virksomhetene kjempet lenge for å få opp skilt som viser vei til Randesund kirke på Frikstad.

Slik var skiltingen lenge og inntil nylig i Jordmorsvingen. Foto: Lars Hollerud

— Vi har holdt på i minst 50 år. Det har jeg Trygve Tollisens ord på. Han kjempet i årevis før meg. Og nå er han en gammel mann, uttalte Arne Rosenvold, også han er styremedlem i historielaget, til Fædrelandsvennen i september i fjor.

Det var da Fædrelandsvennen omtalte den langdryge skiltkampen, og siterte pensjonert sogneprest Svein Gjesdal på følgende:

Tar feil

— En skam at dette ikke er ordnet for lenge siden. Man kan ikke forvente at tilreisende skal være godt lokalkjent for å finne en kirke. Jeg kan bevitne at både brylluper og begravelser i kirken på Frikstad er blitt utsatt som følge av at nær familie fulgte kirkeskiltene til Høvåg.

Han uttalte seg etter at Statens vegvesen i april i fjor nok en gang avslo å skilte vei til den 150 år gamle kirken på Frikstad og etter at avslaget ble anket til Vegdirektoratet.

Nå er kirkeskiltet på plass. Avstanden fra Jordmorsvingen til grenda Frikstad er dessuten blitt 100 meter kortere enn på det gamle skiltet. Foto: Lars Hollerud

Få måneder etter at Fædrelandsvennen omtalte saken, kom meldingen om at kirkeskilt likevel ville komme.

Og i forrige uke ble totalt fire skilt skrudd opp. Ett langs riksvei 401, to i det såkalte Jordmorkrysset og ett i vestlig retning langs Høvågveien.

Det var ingen selvfølge.

Klare regler

— Det skal være vanskelig å nå fram med ønsker om veiskilt. Reglene er klare, og innebærer at vi må være svært tilbakeholdne, sier avdelingsdirektør Johan Mjaaland i Statens vegvesen.

— Hvorfor er det så vanskelig?

— Vi må ha det sånn for å unngå skiltjungler.

Også bilister som kommer østfra forstår nå hvor det må svinges hvis målet er Randesund kirke. Foto: Lars Hollerud

Nå er Rosenvold bortreist på ferie.

Men Torhild Karen Wraanes og Elling Drange, også han styremedlem i historielaget, stilte villig til fotografering for å markere begivenheten.

Med de nye skiltene på plass er det også håp om at Søm kirke får ha sitt navn i fred.

Randesund kirke har siden 1864 vært kirken på Frikstad, og er det fortsatt.