I dag får ansatte i UD som hovedregel klarering for «hemmelig» — det nest høyeste nivået for sikkerhetsklarering i Norge, men i løpet av året blir dette endret til det lavere nivået «konfidensielt», skriver VG.

— Det stemmer at UD har foretatt en gjennomgang av våre rutiner når det gjelder nivået på sikkerhetsklareringene. Både omgivelsene og våre behov endrer seg over tid, og det er naturlig at vi gjennomgår våre rutiner og tilpasser disse, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til avisen.

Ifølge en intern rapport i UD har 24 prosent av de ansatte i Utenriksdepartementet utenlandsk ektefelle, og det fastslås at de strenge kravene til bakgrunnssjekk av nærstående familiemedlemmer stadig gjør det vanskeligere å foreta en tilfredsstillende sikkerhetsmessig vurdering.

I november i fjor avslørte avisen at fire ansatte hadde mistet sikkerhetsklareringen etter at de innledet forhold til personer fra land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med. Tre av dem er hjemkalt fra utstasjonering ved en utenlandsstasjon. (©NTB)