Påtalemyndigheten i Mexico opplyste i fjor at de 43 studentene som var meldt savnet, ble drept på en søppelfylling der likene ble brent. Men et 54.000 sider langt dokument som riksadvokat Arely Gómez publiserte søndag, viser at ni av studentene ifølge et gjengmedlem ble drept andre steder.

Hennes forgjenger Jesus Murillo konkluderte sent i fjor med at politiet i byen Iguala i delstaten Guerrero angrep studentene 26. september etter at de hadde tatt busser som de skulle bruke i en demonstrasjon i hovedstaden Mexico by.

Murillo konkluderte med at politiet bortførte de 43 studentene og overleverte dem til narkobanden Guerreros Unidos, som forvekslet dem med rivaliserende gjengmedlemmer. Dermed ble studentene drept og satt fyr på ved en søppelfylling i byen Cocula. Studentenes foreldre har aldri godtatt denne offisielle versjonen av hva som skjedde.

I forrige måned slo eksperter fra Den mellomamerikanske menneskerettighetskommisjonen fast at det ikke fantes fnugg av bevis for at de 43 studentene ble satt fyr på ved søppelfyllingen. Etterforskningsleder Tomas Zeron insisterte på at «flesteparten» av studentene ble satt fyr på ved fyllinga, men medgikk at han ikke kunne bekrefte at det gjaldt alle de 43 studentene.

Dokumentene som nå er frigitt avslører et vitnemål fra Marco Antonio Rios, et av medlemmene i narkobanden Guerreros Unidos. Han har sagt at 13 av studentene ble fraktet til en høyde utenfor Iguala. Der ble minst ni av dem drept, har han sagt. Likene ble deretter kastet ned i et hull i bakken og satt fyr på med diesel. Deretter ankom et kjøretøy med ti andre studenter. (©NTB)