— Det er et paradoks at med Norges sjuende største kraftverk i kommunen, Brokke, så er det så dårlig lokalnett at det er omtrent umulig å drive moderne jordbruk eller drive småindustri på steder som her rundt Valle sentrum, sier påtroppende Valle-ordfører og bonde Steinar Kyrvestad (Ap).

Kyrvestad er vel vitende om at produksjon av strøm og frakt av strøm er to forskjellige områder, men paradoksalt er det likevel, mener han.

Bonde og påtroppende Valle-ordfører Steinar Kyrvestad mener det er vanskelig å drive moderne jordbruk med dagens kapasitet på lokalnettet. Foto: Johs. Bjørkeli

Det er den 15 kilowatt sterke høytørka på låven som ble for tøff utfordring for Agder Energis lokalnett. Det merket Kyrvestad da han tok den i bruk i 2007. Spenningen på nettet var for svak. Høytørka stoppet. Lys og tv-apparater hos naboer blafret.

— Hva med elbil?

Etter flere henvendelser til Agder Energi fikk han installert en spenningsregulator. Dette førte til at nå er høytørka ikke lenger et problem i grenda.

— Men det er for dårlig at den lokale strømtilførselen har så lav spenning at det er et problem å drive småindustri her, sier Kyrvestad.

Han har fått opplyst at spenningen likevel er innenfor de krav som Norges vassdrags- og energidirektorat stiller.

— Tenk om alle i grenda her skulle ha skaffet seg elbil. En hurtiglader krever 11 kilowatt. Da skulle det bli problemer, sier han.

Agder Energi: - Kommer gjerne til Valle

Kommunikasjonssjef i Agder Energi AS, Christian Altmann understreker også at det ikke er sammenheng mellom produksjon av kraft og nett i kommunen.

— Fra Agder Energi Netts side er vi opptatt av å fortelle og forklare hva vi gjør av store og små grep. Vi besøkte nettopp Setesdal regionråd, og har sagt at vi gjerne stiller i kommunestyrene rundt om i Agder for å gi et bilde av investeringer i og drift av nettet og for å svare på spørsmål. Vi har flere store og små prosjekter i regionen som skal gi en sikrere strømforsyning. Til Valle kommer vi gjerne når det nye kommunestyret ber om det, sier Altmann.

- Må bygge ut

Steinar Kyrvestad mener lokalnettet må bygges ut.

— Det må bygges ut større kapasitet på lokalnettet. Her er det 230 volt. I nye byggefelt er det 400 volt. Småindustri og moderne jordbruk krever dette, som for eksempel til vaskemaskinen til melketanken, varmtvannsberedere og så videre.

Forbrukerne må imidlertid belage seg på å ta regningen. Med installering av nye smartmålere vil nettleien øke med 30 prosent.

— Etter at «den nye» energiloven kom i 1991 er det ikke lov å subsidiere utbyggingen av nettet med inntekter fra produksjonen. Men et moderne nett må til, skal vi få til en positiv utvikling i kommunene. Dette er ikke bare et problem her i Valle, sier Kyrvestad.

— Det er for dårlig spenning på nettet her på Langeid også, bekrefter sauebonde Kjell Johnny Lundtveit overfor Fædrelandsvennen.