Sekkingstad skal ha blitt satt fri lørdag rundt klokken 16 lokal tid, etter å ha vært holdt som gissel i nærmere ett år, sør på Filippinene. Militærtalsmann Filemon Tan jr. bekrefter overfor CNN Philippines at Sekkingstad ble frigitt på dette tidspunktet lørdag.

56-åringen ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september 2015. Gisseltakerne skal ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger for Sekkingstad, ifølge nettstedet The Philippine Star.

Det var planlagt et møte mellom Sekkingstad og Filippinenes president Rodrigo Duterte og landets fredsminister senere lørdag, ifølge den filippinske nettavisen Inquirer.

NTB er imidlertid kjent med at flyet som skulle frakte Sekkingstad bort fra øya Jolo, hadde problemer med å komme seg av gårde på grunn av dårlig vær.

Ikke bekreftet

Sekkingstad ble lørdag frigitt og overlevert til en kommandant fra gruppen Moro National Liberation Front (MNLF) i landsbyen Barangay Bud Pula i kommunen Patikul, ifølge Jakarta Post.

Utenriksdepartementet i Oslo opplyser at de er kjent med meldingene.

– Vi er kjent med medierapportene fra Filippinene. Vi undersøker dette nærmere nå. Vi kan ikke bekrefte at han er frigitt, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Nettavisen skriver at de har vært i kontakt med Sekkingstads familie, som ikke er kjent med frigivelsen.

En sluppet fri i juni

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf i september i fjor, sammen med de to canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Ridsel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Filippinenes president hevdet nylig at det er betalt nærmere 9 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men at opprørerne har brutt sin del av avtalen om å slippe ham fri. Det er ikke kjent hvem som skal ha betalt løsepenger for Sekkingstad, men det er ikke norske myndigheter.

Duterte mot Abu Sayyaf

Presidenten har bedt sine regjeringsstyrker slå hardt ned på islamistgruppen. Duterte sendte i august ytterligere 2.500 soldater til området hvor Sekkingstad skal ha blitt holdt som gissel, der det trolig har vært rundt 500 opprørere.

Etter å ha først bedt Abu Sayyaf om å legge ned våpnene sine, oppfordret Duterte sikkerhetsstyrkene om å drepe alle opprørerne de finner.