— En fersk sosialhjelpsrapport har gitt oss ny kunnskap som forklarer den kraftige økningen i utbetalingene. Rapporten vil være et viktig redskap for å få ned antall sosialhjelpsmottakere, sier Nav-leder Elisabeth Engemyr i Kristiansand.

Av landets 10 største kommuner hadde Kristiansand i perioden 2012 til 2014 den største veksten i antall personer som mottok sosialhjelp. Til tross for den formidable økningen var Kristiansands totale utgifter til sosialhjelp ved utgangen av fjoråret nøyaktig på gjennomsnittet for landet største kommuner.

Krevde svar

Den store veksten i sosialhjelpsutbetalingene kom som en overraskelse på bystyret, som ba administrasjonen om en grundig redegjørelse. Den foreligger nå i form av en sosialhjelpsanalyse, der en også ser på hvordan Kristiansand ligger an i forhold til andre kommuner.

Rådgiver Kristin Skjelbred i helse- og sosialdirektørens stab har ledet utvalget som står bak rapporten. Helse- og sosialstyret får rapporten til behandling 25. august.

Ifølge rapporten er det ingen faktorer som alene kan forklare den kraftige økningen i sosialhjelpsutbetalingene, men en rekke eksterne og interne forhold spiller inn.

Nav-leder Elisabeth Engemyr i Kristiansand håper å kunne redusere antall sosialhjelpsmottakere i kommunen. Foto: Tore André Baardsen

Vanskelig arbeidsmarkedEn noe høyere arbeidsledighet og mindre sysselsettingsgrad antas å være en medvirkende årsak til at sosialhjelpsutbetalingene i Kristiansand økte så kraftig. Arbeidsledigheten i Kristiansand økte fra januar 2012 til desember 2014 fra 3,2 prosent til 3,5 prosent, mens den for landets 10 største kommuner sett under ett økte fra 2,1 til 2,5 prosent.

Siden andelen innvandrere på sosialhjelp utgjør en stadig større andel av sosialhjelpsmottakerne i Norge generelt, antas det at bosetting av flyktninger i Kristiansand også er en medvirkende årsak til veksten i sosialhjelpsutbetalingene. Kristiansand har totalt sett ikke flere innvandrere enn sammenlignbare kommuner, men har på den andre side en større andel fra ikke-vestlige land.

— Det var noe uventet at veksten i sosialhjelp ikke har vært større for personer med ikke-vestlig bakgrunn enn for personer som er født i Norge, sier helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli.

Stort arbeidspress

Nav-kontoret i Kristiansand ble etablert så sent som i 2011. Det har vært tidkrevende å få på plass gode arbeidsrutiner. En har ikke klart å hente ut stordriftsfordelene som det var forventet å oppnå ved etableringen av Nav.

Det var noe uventet at veksten i sosialhjelp ikke har vært større for personer med ikke-vestlig bakgrunn enn for personer som er født i Norge.

Helse- og sosialdirektøren mener det framover vil være viktig med tidlig innsats og et mer målrettet og tverrsektorielt arbeid overfor brukergrupper med sammensatte behov. Det vil bli vurdert om det kan være behov for å styrke ressursene til både saksbehandling og veiledning i Nav Kristiansand.

Det har vært spekulert i at økte bolig- og utleiepriser var en medvirkende årsak til den kraftige økningen i sosialhjelpsutbetalingene. Det er det ifølge rapporten ikke.

Ikke rekordhøyt

Mens det i fjor var 2539 personer i Kristiansand som mottok sosialhjelp, var tallet tidlig på 2000-tallet opp mot 3000. I perioden 2004 til 2009 sank imidlertid tallet betraktelig, før det fra 2012 begynte å stige igjen.

I 2014 var det 683 flere kristiansandere som fikk sosialhjelp enn i 2012, noe som utgjør en økning på 37 prosent. I år har veksten stoppet opp og stabilisert seg på samme nivå som siste halvdel av 2014.