Regionbanksjef Helge Hammersbøen og banksjef Nancy Meum oppfordrer boliglånskunder som blir arbeidsledige og ikke får ny jobb med en gang, til umiddelbart å ta kontakt med banken sin. Foto: Kjartan Bjelland
Regionbanksjef Helge Hammersbøen og banksjef Nancy Meum oppfordrer boliglånskunder som blir arbeidsledige og ikke får ny jobb med en gang, til umiddelbart å ta kontakt med banken sin. Foto: Kjartan Bjelland
Avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund. Foto: Kjartan Bjelland

— Mange som jobber i oljeservicebransjen er vant til et høyt lønnsnivå, men mister man jobben og må over på arbeidsledighetstrygd, vil inntektsfallet bli stort. Har man 1 million kroner i lønn, vil arbeidsledighetstrygden bli på snaue 340.000 kroner. Med en halv million i lønn vil arbeidsledighetstrygden blir drøye 310.000 kroner, sier banksjef Nancy Meum for DNBs kristiansandskontor.

Renter og arbeidsledighet

Fædrelandsvennen har tatt turen til DNB-gården i Markens for en prat om renter, boliglån og arbeidsledighet. Norges Bank satte nylig ned styringsrenten til rekordlave 1 prosent og varslet videre rentenedgang i høst. Samtidig har en rekke bedrifter i oljeservicebransjen meldt om forholdsvis store nedbemanninger.

— Det er viktig å få fram at 80 prosent av næringslivet på Sørlandet går bra. For enkelte bransjer, som eksportindustrien og prosessindustrien går det spesielt bra, sier regionbanksjef Helge Hammersbøen, men legger til:

— Virkningene av de nedskjæringene som nå skjer innen oljeservice, kommer først til å merkes mot slutten av året, og mest i 2016. ## - Kontakt banken

Regionbanksjef Helge Hammersbøen og banksjef Nancy Meum oppfordrer boliglånskunder som blir arbeidsledige og ikke får ny jobb med en gang, til umiddelbart å ta kontakt med banken sin. Foto: Kjartan Bjelland

Banksjefene oppfordrer dem som ikke får ny jobb med en gang og må over på trygd, til umiddelbart å ta kontakt med banken sin.— Be om avdragsfrihet på boliglånet tidlig slik at du ikke venter til lommeboka er tom og familien er på etterskudd med regningene. Fall heller ikke for fristelsen til å ta opp dyre forbrukslån, sier Meum.

Hun viser til at en rekke årskull knapt har opplevd arbeidsledighet, og at mange hverken har planlagt for eller vet hvordan de skal forholde seg til en slik livssituasjon.

— Kom deg ut av den økonomiske faresonen ved å betale ned gjelden til et komfortabelt nivå og ha en buffer på 1-2 månedslønn stående på konto, oppfordrer Meum.

Dårlige på budsjett

Ifølge en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for DNB setter kun hver fjerde nordmann, 26 prosent, opp budsjett. Hos våre naboer i sør er andelen som setter opp budsjett på 63 prosent, mens den er 42 prosent hos söta bror.

— Sifos (Statens institutt for forbruksforskning, red.anm.) forbrukskalkulatorer et greit sted å begynne om ikke du har satt opp et husholdningsbudsjett før. Vi har brukt den med mange av våre kunder, og mange får en a-ha opplevelse, forteller Meum.

God råd for folk flest

— Samtidig er det slik at folk flest fortsatt vil ha god råd. Økonomien for de fleste av oss er solid. Har du jobb og beholder ektefelle eller samboer, går det deg bra, trøster Hammersbøen.

Ifølge Norges Banks prognoser vil nemlig rentenivået holde seg på dagens lave nivå, og enda lavere, i de neste tre årene.

Se Norges Banks rentebane nederst i artikkelen.

— Vær litt smart med tanke på til egen økonomi med dagens rekordlave boliglånsrenter. Bruker du alt du tjener nå, må du redusere forbruket om renta stiger. Sparer du penger, kan du i stedet redusere sparingen om renta stiger, oppfordrer Hammersbøen.

- Vesentlig ned i lønn

Avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund. Foto: Kjartan Bjelland

— De yngste som har vært med i denne oppgangsperioden over lang tid, er nok ikke klar over at man må vesentlig ned i lønn. Det viktigste man gjør om man mister jobben og har boliglån, er å gjøre en avtale med banken så fort som mulig, sier avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund.Blir man arbeidsledig, får man omlag 60 prosent av inntekten sin opptil 6G, det vil si 540.408 kroner. Inntekt over dette beregnes det ikke dagpenger av.

— Folk som blir ledige nå, får seg ny jobb ganske raskt. Så går det litt på hvordan man stiller seg også. Det er bedre å ta en jobb som kanskje ikke er drømmejobben å gå litt ned i lønn, fremfor å gå ledig å gå på trygd, sier Lund.

4957 registrerte ledige på Sørlandet

Aust-Agder har sammen med Oslo landets høyeste arbeidsledighet på 3,5 prosent. Vest-Agder ligger også over landssnittet på 2,8 prosent med sine 3,2 prosent arbeidsledige, ifølge ferske juni-tall fra Nav. Intern i fylket har Kristiansand en ledighet på 3,6 prosent, kun slått av Flekkefjord og Songdalen med henholdsvis 3,7 og 3,9 prosent arbeidsledige.

Om tabellen: Tabellen over viser Norges Banks anslag for styringsrenten i prosent de neste tre årene fra siste Pengepolitisk rapport med vurdering av finansiell stabilitet. Boliglånsrentetallet er et snitt av alle boliglånsrenter, så beste boligslånsrente vil ligge inntil 1 prosent lavere enn i tabellen.