HVALER/KRISTIANSAND: Fredag klokken 06.30 ble Kystverkets depot 02 mobilisert for å bistå i arbeidet rundt det islandske containerskipet "Godafoss" som grunnstøtte torsdag kveld ved Kvernskjær.

De seks brannmennen er Torkild Hodnemyr, Gunnar Pedersen, Thomas Gerrard, Kjell Inge Vium, Øystein Jarl Ingebrethsen og Odmund Svarstad.

— De blir værende så lenge det er behov, sier driftssjef Thomas Granfeldt i Kristiansand Havn.

OLJESØL

Ingen oljetilsølte fugler er så langt funnet i området hvor konteinerskipet Godafoss står på grunn i øygruppa Hvaler, ifølge Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Området har et svært rikt fugleliv.

– Det er usikkert hvor mange fugler som befinner seg der nå, og hvilke konsekvenser oljeutslippet kan få for naturen. Statens naturoppsyn har så langt observert ærfugl, svaner og skarv, men ingen oljetilsølte fugler, opplyser DN.

NASJONALPARK

Havaristedet ligger i Hvaler nasjonalpark, som ble opprettet i 2009 og er Norges eneste marine nasjonalpark.

Det islandske konteinerskipet Godafoss grunnstøtte torsdag kveld ved Kvernskjær og lekker olje. Fredag formiddag ble det bekreftet at oljen har nådd Akerøya. Bare på denne øya er det observert 260 fuglearter, ifølge DN.

SVENSKEGRENSEN

Havaristedet er ikke langt fra grensen til Sverige. Den svenske Kustbevakningen er derfor kontaktet og fredag morgen var de framme på stedet med oljevernfartøyet KVB 050. Fartøyet har 400 meter lenser om bord.

Godafoss er registrert i Antigua og Barbuda, er bygd i 1995 og har en vekt på 14.664 grosstonn. Det eies av det islandske rederiet Eimskip.

Skipet har 439 konteinere om bord. Kystverket har en viss oversikt over innholdet i disse.

– Det er et konteinerskip som kan frakte 1.500 20 fots konteinere. Det er snakk om stykkgods, blant annet byggevarer. Skipet var på vei fra Fredrikstad til Helsingborg og skulle derfra videre til Danmark, Færøyene og Island, sier daglig leder Tom Espen Svendsen ved Eimskip i Fredrikstad til NTB