I en kronikk i VG oppfordrer Yusuf politikerne til å diskutere problemet med trygdesvindel ut fra et etnisk perspektiv.– Hvorfor velger så mange fra et konservativt sunnimuslimsk land plutselig å skille seg når de kommer til Norge? Spør hun.

Yusuf mener mange somaliere skiller seg av økonomiske årsaker, mens de i virkeligheten bor sammen. Det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg, og premierer alenemødre med store barneflokker, argumenterer hun videre.

– Disse støtteordningene blir en fattigdomsfelle for somaliere. Det må stilles andre krav til somaliere enn at de skal leve på stønader, sier hun.

Direktør for kontroll og innkreving i Nav, Magne Fladby, sier at Nav er kjent med at det er høy risiko for juks av denne typen blant somaliere.

– Vi får tips om at dette er utbredt blant somaliere. Dette er et stønadsområde vi har stort fokus på for å avdekke misbruk, sier han.

Fladby sier det ikke foreligger statistikk på bakgrunn av etnisitet, og Nav har heller ikke satt inn spesielle tiltak rettet kun mot somaliere.

– Vi arbeider aktivt for å avdekke misbruk blant enslige forsørgere generelt, sier han. (©NTB)