MØN: Det sier forfatteren fra Arendal i et eksklusivt intervju med Fædrelandsvennen.

– Jeg sender manuset til forlaget fredag, forteller Karl Ove Knausgård (42).

Vi traff ham lørdag på den idylliske danske øya Møn noen mil sør for København. Gjennom to dager møtte Knausgård sitt danske publikum som gjest på arrangementet «Verdenslitteratur på Møn».

”«Mein Kampf» handler om virkeligheten, og min bok er en versjon av virkeligheten

Karl Ove Knausgård, forfatter

Fikk problemer

Danskene har nettopp fått bind fire av nordmannens omfattende romanprosjekt i butikkene. Her hjemme venter vi i spenning på avslutningen «Min kamp 6». Forlaget Oktober forsikret nylig at boka kommer i november – halvannet år etter først annonsert.

Til Fædrelandsvennen forteller Knausgård om problemene knyttet til det å bli ferdig.

– Jeg skrev femmeren på åtte uker, og så tenkte jeg at jeg skulle gjøre sekseren på samme måte. Jeg hadde satt av åtte uker. Men det gikk overhodet ikke, sier forfatteren.

Knausgård begynte å skrive. Det gikk i essayistisk stil, slik han hadde planlagt. Langsomt klarte han å produsere fem hundre sider. Så, like før jul i fjor, leste han gjennom manuset.

– Jeg tenkte: «søren, dette er ikke godt nok». Så jeg kastet alt, og begynte på nytt.

– Hvorfor var du ikke fornøyd?

– Det var liksom ikke viktig nok. Jeg hadde skrevet om noe som ikke var sentralt. Det var litt om ting jeg har skrevet før. Og så har det hendt så utrolig mye rundt bøkene. Jeg måtte gå bort fra det, og tilbake til det som var utgangspunktet, nemlig å skrive om meg selv.

Avkrefter spekulasjoner

I vinter slo Aftenposten stort opp at forsinkelsen skyltes juridiske problemer med hans stemor. Knausgård skulle ha ønsket å bruke dagbøker som faren hadde etterlatt seg, noe stemoren skulle ha motsatt seg. Forlaget har senere avkreftet dette, og når gjør forfatteren det selv.

HAR LEST HITLER: Karl Ove Knausgård har lest Adolf Hitlers Mein Kampf. Han mener det forbudte idelogiske manifestet har likhetstrekk med hans eget seksbindsverk. FOTO: Kristian Ridder-Nielsen

– Nei, min fars dagbøker har aldri vært et tema for «Min kamp 6». Jeg skriver ikke om min far i sekseren, sier Knausgård til Fædrelandsvennen.Men han skriver om andre skikkelser. Nylig ble det kjent at et essay om Adolf Hitlers ideologiske manifest, «Mein Kampf», utgjør hele 400 sider av Knausgårds siste bind av verket med samme navn. Hitlers bok har vært forbudt i Tyskland siden 1945. Knausgård forteller at han begynte å lese Hitler et stykke ut i sin egen skriving. Egentlig ikke av noen annen grunn enn at boken hadde samme tittel som hans. Lett var det ikke å lese boka, og på flyreiser tok han den ikke akkurat opp på fanget.

– Har bøkene noe felles utover tittelen?

– «Mein Kampf» handler om virkeligheten, og min bok er en versjon av virkeligheten.

– Men er det riktig å behandle «Mein Kampf» som litteratur?

– Ja, det er det. Jeg tror det er viktig å lese den, og helt feil å ikke lese den. Jeg tror ingen kan bli nazist av å lese «Mein Kampf», det er faktisk umulig. Boka tilhører en helt annen tid, en helt annen tenkemåte. Den er faktisk ganske kjedelig, og ekstremt selvhevdende. Og det finnes ingen appell i den, sier Knausgård.

– Men det interessante er forbindelsen mellom hva Hitler leste, hva han skrev og hva han gjorde. Det var mange som leste om antisemittisme, mange som hadde slike tanker. Og det merkelige er at han skriver alt han skal gjøre. Han ble valgt som politiker, og alle som valgte ham, kunne ha lest hva han skrev. Det har jeg skrevet om, sier forfatteren.

Måtte avlyse

De to andre delene i «Min kamp 6» handler om det som har hendt med Knausgård etter at første bind i treårsprosjektet kom ut. Når han sender de siste sidene fredag, er boka blitt på tusen sider. Samme dag gjester Knausgård Louisiana litteraturfestival, like utenfor København. Her deltar også hans kone Linda Boström Knausgård, som er aktuell med sin egen novellesamling.

Etter planen skulle forfatteren også ha reist til en festival på Island i neste uke, men dette besøket har han avlyst.

– Jeg har familie, og jeg skal skrive. Men det sitter langt inne å kansellere. Det gjør det virkelig, sier Knausgård.

Når manuset er levert, gjenstår en del redigering sammen med forlaget. Oppstusset rundt forsinkelsen tar Knausgård rolig.

– Halvannen år på en roman er jo helt vanlig. Og det er helt vanlig at forfattere skriver og forkaster.

Forlaget Oktober har ifølge forfatteren ikke mast på ham i skrivetiden.

– Jeg har følt at det har vært helt fritt, og jeg tror det viktigste er at de har trodd på at boka skulle komme til slutt. Og det gjør den, sier Knausgård.

– Hva skal du gjøre etter at boka er ute i november?

– Jeg skal reise ganske mye fram til jul, i forbindelse med lansering av boka. Så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, forteller han.

– Men det første jeg gjør er ikke å sette meg ned å jobbe.

Les større sak om Knausgård i Fædrelandsvennens helgemagasin "God Helg" førstkommende lørdag!