KRISTIANSAND: I januar ble det kjent at de to drapsdømte nordmennene har skrevet en rapport om forholdene i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Ifølge den britiske menneskerettsorganisasjonen Reprieve, som har fått tilgang til deler av rapporten, beskriver nordmennene overgrep mot medinnsatte og grov og ydmykende fysisk behandling.

Verken Furuholmen eller Utenriksdepartementet ville uttale seg om saken fredag formiddag.

Forverret situasjon

Predikant Rune Edvardsen, som besøkte de to nordmennen i fengselet i januar, sier til fvn.no at utviklingen i fengselet har forverret seg den seneste tiden.

— Det har vært litt vanskelige forhold i fengselet og situasjonen skal ha blitt ekstra komplisert de siste ukene, sier Edvardsen.

— På hvilken måte?

— Det ønsker jeg ikke å si noe om, siden det skal være en pressekonferanse i ettermiddag, sier Edvardsen, som snakket med de to nordmennene via telefon i går.

— Vi snakket blant annet om soningsforholdene, uten at jeg vil gå nærmere inn på det, sier Edvardsen.

Norske og kongolesiske myndigheter skal ikke ha kommet til enighet om en overføring av de to nordmennene.

— Men jeg vet at det jobbes med det, fra både norsk og kongolesisk side. Det har vært samtaler, sier Edvardsen.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør. De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. ## God form i forrige uke

Moland og French ble flyttet fra fengselet i Kisangani til Kinshasa like før jul i fjor. I det nye fengselet har forholdene vært langt strengere. Nordmennene har den siste tiden vært plassert i en celle sammen med tre andre fanger. De har bedt om å bli overført til en tom nabocelle, men har ikke fått ønsket oppfylt.

Fvn.no snakket med Mathilde Moland fredag for en uke siden. Da hadde hun akkurat snakket med sønnen Tjostolv for første gang på 14 dager. Tidligere har hun blitt oppringt flere ganger i uken.

— Etter overføringen til Ndolo-fengselet er det en sjelden gang i mellom og samtalene er korte, sa Mathilde Moland.

Vegårsheiingen virket da til å være i relativt god form igjen, etter å ha slitt med hodepine og diaré.

Fryktet malaria-utbrudd

Også kameraten Joshua French skal ha blitt dårlig, men situasjonen skal ha vært verst for Tjostolv. Noe som fikk Mathilde Moland til å frykte et nytt malariautbrudd for sønnens del. Dette ble avkreftet av UD i en epost som ble sendt til familien 26. januar.

— Når de bor på celle med tre andre er det fort gjort å bli smittet av alt mulig, noe som har vært min bekymring fra dag én, sa Moland til fvn.no i forrige uke.

Det var i 2009 at Tjostolv Moland fikk et psykisk sammenbrudd under rettsaken mot han og French. Den gang ble han raskt fraktet til sykehus hvor han var til behandling for hjernemalaria i flere dager. Denne gangen skal Moland ha blitt nektet legehjelp utenfra og takket nei til å oppsøke fengselsklinikken i manglende tillit til den behandlingen som gis der.

Mor til Joshua French, Kari Hilde French, har på sin blogg fortalt at det har vært problemer med matleveringen i sykehuset. Det skal også ha vært vanskelig å få legetilsyn da begge to ble syke. Far til Tjostolv Moland, Knut Moland, skriver på den samme bloggen at de to skal ha blitt utsatt for tyverier i fengselet.