Les også:

  • Økokrim avhøres i Brasil

  • Fengslet i Brasil i to måneder: Nå blir Arvid Birkeland frikjent av Økokrim

Økokrim bistod i 2007 brasilianske myndigheter i "Operasjon paradis", der rundt 30 personer i Norge og i Brasil ble pågrepet, mistenkt for hvitvasking av penger og skatteunndragelse i forbindelse med eiendomsinvesteringer i Natal.

En støttegruppe for Arvid Birkeland som var en av de tiltalte i saken klaget i mars 2009 enkelte sider av Økokrims saksbehandling inn for Sivilombudsmannen. De mente at Økokrim var ansvarlig for at rapporten de sendte over ble lagt til grunn for arrestasjonen, selv om den var ufullstendig.

Ikke grunnlag for kritikk

Sivilombudsmannen konkluderer nå med at det ikke er funnet rettslig grunnlag for å kritisere Økokrim, med unntak for at en e-post fra en advokat ikke ble besvart.

— Vi er tilfreds med at vår fremgangsmåte ikke kritiseres i denne saken. Omtalen i media har ikke alltid vært like dekkende, men som et etterforskings- og påtaleorgan er det problematisk å ha løpende offentlige ordskifter om enkeltsaker med kritikere, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea i en pressemelding.

Sivilombudsmannen konkluderer med at Økokrim hadde tilstrekkelig rettslig grunnlag for å innhente og utlevere den informasjonen som ble gitt til brasilianske myndigheter.

Delvis fornøyd

Arvid Birkeland mener likevel at rapporten fra Sivilombudsmannen inneholder en sterk kritikk av Økokrim.

— Rapporten slår fast at dersom saken ikke hadde blitt innklaget for sivilombudsmannen, så ville Økokrim utelatt å oversende en rekke dokumenter til Brasil som kan renvaske meg, sier Birkeland til Aftenposten.no.

Men han er skuffet over at rapporten ikke mener at disse dokumentene må oversettes.

Birkeland hevder også at Sivilombudsmannen har konkludert ut fra en uriktig analyse når det fastslås at det var riktig å besvare rettsanmodningen fra Brasil. Han mener rettsanmodningen ikke var hjemlet.