Bispemøtet vedtok en uttalelse om Kirkens forhold til jødene under krigen i oktober i år. Under minneseremonien for deportasjonen av norske jøder i 1942 på Akershuskaia tidlig mandag morgen var biskop Ole Christian Mælen Kvarme en av talerne.

— I dag erkjenner vi at også vår kirke var unnfallende i sitt forhold til jødene før og under okkupasjonen, til tross for kunnskap om det som skjedde i Det tredje rike. Først etter at alle jødiske menn over 15 år var arrestert 26. oktober samme år, ble det reagert. Men kirkens protest mot forfølgelsen og overgrepet kom for sent, sa Kvarme til de noen hundre fremmøtte denne hustrige novembermorgenen.

Samuel Steinmann vil bruke enhver anledning til å fortelle om det grusomme han og så mange andre opplevde. For 70 år siden ble han sendt til Tyskland med M/S Donau. Han var en av svært få som vendte tilbake og er nå eneste gjenlevende.

— Det er så viktig å fortelle, spesielt for den nye slekten som vokser opp. Skolebøkene forteller ikke stort. Det holder ikke å fortelle at Norge var okkupert fra 1940-45, det må detaljer til, sier Steinmann. (©NTB)