— Det er svært gledelig at støtten til NATO er sterk i den norske befolkningen, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

I meningsmålingen om nordmenns holdning til NATO, som ble utført i desember av analysebyrået Opinion på oppdrag fra organisasjonen Folk og Forsvar, svarer 77 prosent at de mener norsk NATO-medlemskap trygger landet. Dette er en økning på 14 prosentpoeng fra i fjor, og den høyeste målingen siden 1994. — NATO er vår sikkerhetspolitiske hjørnestein, og organisasjonen er spesielt viktig for norske interesser i nordområdene. Å være del av en større forsvarsallianse med en kollektiv sikkerhetsgaranti er avgjørende for et lite land som Norge, sier forsvarsministeren.

Støtter norsk deltakelse

Også norsk deltakelse i NATO-operasjoner i regi av FN får stor oppslutning i befolkningen. På spørsmål om Norge bør bidra med styrker til slike operasjoner, svarer 76 prosent at de er helt eller delvis enige i dette. Dette er omtrent på nivå med de to foregående årene, og menn er noe mer positive til dette enn kvinner.

— Det er veldig viktig for soldatene vi har ute å vite at de ikke bare har støtte fra regjeringen og Stortinget, men også fra befolkningen, sier forsvarsministeren.

Mindre støtte til EU-initiativ

I takt med redusert folkelig oppslutning om norsk EU-medlemskap, har derimot andelen som svarer at de mener Norge bør delta i sikkerhetspolitisk samarbeid i regi av EU sunket. I undersøkelsen svarer 58 prosent at de er enige i dette. Det er en nedgang fra 63 prosent fra i fjor, og den laveste oppslutningen siden 2003. (©NTB)