Vanligvis er det små barn under fem år som utvikler HUS. Hvorfor denne varianten har rammet flere voksne og en større andel kvinner, er noe både norske og tyske helsemyndigheter spør seg om.– Det kan både skyldes kjennetegn ved bakterien og hvilken matvare det er som er smittebærer, sier seniorrådgiver Line Wold i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Ettersom voksne kvinner ofte spiser mye grønnsaker, som agurk, tomat og salat, kan det være en årsak til at uvanlig mange kvinner er rammet. Det er nettopp agurk, tomat og salat som er trukket fram som sannsynlige smittekilder.

Mandag ettermiddag fikk Mattilsynet melding om at et parti på til sammen 240 økologiske agurker med mulig smitte var solgt i Norge. Foreløpig er det ikke kommet inn melding om at noen er blitt syke etter å ha spist agurkene.

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med en infeksjon som er forårsaket av farlige E. coli-bakterier av typen EHEC. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland. (©NTB)