TRONDHEIM: Tingrettsdommer Rune Lium ved Sør-Trøndelag tingrett sier retten dømmer Leif Kristiansen (51), den antatte lederen av Hells Angels (HA), til fire år og ni måneders fengsel, skriver Adressa.no.

Dømmes også for ran

Retten finner det bevist at den antatte HA-lederen leverte ett kilo hasj til de medtiltalte på henholdsvis 32 og 22 år i Hells Angels' lokaler Trolla våren 2009. Han dømmes for grov narkotikakriminalitet etter beslaget av 9,9 kilo hasj på Støren i mai 2009. Kristiansen selv har erkjent befatning med tre kilo hasj, men retten mener han hadde en mer aktiv rolle. 51-åringen dømmes også for å ha ranet de to medtiltalte mennene på 22 og 32 år.

Statsadvokat Per Morten Schjetne la ned påstand om fem og et halvt års fengsel for Leif Kristiansen (51), den antatte lederen av Hells Angels (HA) i Norge under sin prosedyre 28. april.

Kristiansen beskrev påstanden som «latterlig» overfor Adresseavisen.

Erkjente befatning med hasj

51-åringen og fire andre menn er tiltalt i forbindelse med et parti på 9,9 kilo hasj, som ble beslaglagt av politiet på Støren stasjon i mai 2009. Schjetne utpekte i prosedyren den antatte HA-lederen som bakmann og bestiller av hasjpartiet.

Han viste til at materiale fra kommunikasjonskontroll var med på å underbygge dette. Kristiansen er tiltalt for å ha avtalt mottak av 9,9 kilo hasj fra en medtiltalt norskvietnameser (30) i mai 2009. Han skal ha fått en medtiltalt 22-åring fra Trondheim til å hente dette i Oslo.

I forbindelse med dette forholdet erkjente imidlertid Kristiansen kun befatning med tre kilo hasj. Han har også hevdet at han var uvitende om at den 22-åringen reiste til Trøndelag med 9,9 kilo.

Ranstiltalt

Kristiansen er også tiltalt for ran, fordi han skal ha truet til seg 480.000 kroner fra 22-åringen og en tiltalt 32-åring, som erstatning for det beslaglagte hasjpartiet. Også dette nekter 51-åringen for.

– Kristiansens tilknytning til Hells Angels og klubbens maktapparat er viktig for å forstå hvorfor de andre følte seg truet. Hells Angels, klubben som Leif Kristiansen er sterkt tilknyttet, fremstår som fryktinngytende for samfunnet, og ønsker å være det. Det benytter Kristiansen seg av, sa statsadvokaten.

Knyttet til overlevering

Den antatte HA-lederen er også tiltalt for å ha overlevert ett kilo hasj til 22— og 32-åringen i Hells Angels-lokalene i Trolla i april 2009. Også dette nekter Kristiansen for. Men påtalemyndigheten mener det er bevist, og viste i den forbindelse blant annet til forklaringen til 32-åringen. Trondheimsmannen er aktoratets hovedvitne.

Han er tidligere kriminell og har drevet narkoomsetning i Trondheim. Mannen lever under vitnebeskyttelse etter at han i mai 2010 bestemte seg for å gå til politiet med historien sin. Han hevder at HA-miljøet har utlovet dusør til den som tar ham. Under sin forklaring i retten omtalte han seg selv som «tyster».

Han knyttet deretter Leif Ivar Kristiansen til overleveringen av kiloet med hasj i Trolla og beskrev ham som bakmannen bak hasjpartiet på 9,9 kilo. Mye av saken står og faller med 32-åringens troverdighet, men påtalemyndigheten finner det meste av mannens opplysninger troverdig.

– Opplysningene han har kommet med har vært etterforsket for å bekrefte eller avkrefte om det er riktig. Etter påtalemyndighetens syn har dette bekreftet det essensielle, sa Schjetne.

Trakk mafiatiltalen

Påtalemyndigheten mener at 32-åringen bør dømmes til samfunnstraff i 380 timer.

Den tiltalte 22-åringen, som ble tatt på Støren med 9,9 kilo hasj, mener Schjetne bør dømmes til to års fengsel.

De tiltalte norskvietnameserne fra Oslo (26 og 30 år) bør dømmes til henholdsvis fengsel i to år samt to år og åtte måneder, mener aktor

Sammen med 32- og 22-åringen var Kristiansen også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen 60a, for å delta i organisert kriminell gruppe i forbindelse med narkosakene. Statsadvokat Per Morten Schjetne frafalt imidlertid dette tiltalepunktet i går.