KRISTIANSAND : I dag leverte Den rettsmedisinske kommisjon sin konklusjon av de sakkyndiges erklæring om tilregneligheten til Anders Behring Breivik til Oslo tingrett.

Konklusjonen består av en setning om at kommisjonen ikke har noen vesentlige bemerkninger.

— Vi har ingen vesentlige bemerkninger til erklæringen. Det betyr at kommisjonen har vurdert erklæringen og funnet at de vurderingene og konklusjonene som er trukket er faglig korrekt, sier psykiater Gunnar Johannessen til fvn.no.

Johannessen er nestleder i den psykiatriske gruppen i Den rettsmedisinske kommisjon. Han driver til daglig sin praksis i Grimstad og har selv vært sakkyndig i en rekke rettssaker.

Har hatt ett fellesmøte

Syv av gruppens medlemmer har på selvstendig grunnlag vurdert om de sakkyndiges konklusjon om at Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig holder faglig mål.

— Vi godkjenner konklusjonen om at han var psykotisk i handlingstiden og da de sakkyndige undersøkte ham, sier Johannessen.

De syv personene i psykiatrisk gruppe har diskutert saken i plenum én gang.

— Hver enkelt har fått oversendt og gått gjennom erklæringen helt uavhengig av de andre seks. Deretter har vi diskutert erklæringen på ett møte, sier Johannessen.

— Hvordan har denne saken vært i forhold til andre saker?

— Den har vært rimelig identisk med andre saker, men den enkelte har trolig gått nøyere gjennom denne erklæringen enn de pleier å gjøre, sier Johannessen.

Vil ikke kommentere uenighet

Ifølge NRK skal minst tre personer ha uttrykt uenighet til de sakkyndiges erklæring under dette møtet. Johannessen skal ha vært den som var mest kritisk. Likevel ble konklusjonen "ingen vesentlige bemerkninger".

Johannessen ønsker ikke å kommentere disse opplysningene og viser til at saksbehandlingen er unntatt offentlighet.

— Du skal ha vært mest kritisk av de syv?

— Jeg skjønner ikke hvor NRK har dette fra og kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, svarer psykiateren.

Kan kreve redegjørelse

Johannessen ønsker heller ikke å kommentere at det skal ha blitt advart mot at uenigheter ville føre til "kaotiske tilstander".

Psykiateren forklarer at Oslo tingrett kan be om en redegjørelse, dersom retten ønsker opplysninger utover den ene setningen om at kommisjonen ikke kommer med noen bemerkninger.

— Kommisjonens saksbehandling og vår vurdering av erklæringen kan retten få rede på ved å stevne kommisjonen, sier Johannessen.

Informasjonssjef Irene Ramm opplyser til fvn.no at Oslo tingrett foreløpig ikke har vurdert om den vil kreve ytterligere redegjørelse.