Den rettsmedisinske kommisjon vurderer rapporten som ble levert av de rettspsykiatrisk sakkyndige den 29. november. Denne rapporten er omstridt siden den konkluderer med at Breivik er psykotisk og at han dermed ikke kan straffes med vanlig fengsel.

Kommisjonen består av sju psykologer og psykiatere, og nå skal minst tre av dem ha store innvendinger mot momenter i rapporten. Spesielt nestlederen spesialist i psykiatri Gunnar Johannessen er kritisk til konklusjonen om at terrorsiktede er psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig, melder NRK.

Til VG sier Johannessen at han ikke kjenner seg igjen i disse opplysningene.

— Jeg kan umiddelbart si at jeg ikke kjenner meg igjen og at jeg er forundret over disse opplysningene, sier han.

Ifølge NRK er det uenighet om at Breivik ikke er psykotisk. Andre er kritiske til at Breiviks ideologiske overbevisning ikke er diskutert i rapporten.

Rapporten fastslår dessuten at Breivik lider av total funksjonssvikt - noe det også er uenighet om.

Ferdig før nyttår

Johannessen opplyser at Breivik-rapporten har blitt vurdert individuelt av syv medlemmer i kommisjonen, og at medlemmene snart vil samles til et møte der rapporten bli inngående diskutert.

— Så vil det trekkes en slutning på bakgrunn av dette. Det kan bli dissens. I så fall skal den redegjøres grundig for i innstillingen, sier Johannessen.

Kommisjonen skulle etter planen fullføre sin vurdering i den svært grundige rapporten om Breivik før jul, men har nå som mål å få den ferdig før nyttår.

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kan bli bedt om tilleggskommentarer til rapporten.

Det er svært sjelden at man ber de sakkyndige om en tilleggserklæring. I 2010 ble det satt bemerkninger i 14 prosent av sakene. Bare for åtte prosent av de 553 sakene kommisjonen behandlet ble det bedt om tilleggserklæring.

At kommisjonen skal be om at helt nye sakkyndige skal skrive en nye rapport skjer helt unntaksvis. Det skjedde to ganger i fjor og like mange ganger året før. I 2008 ba ikke kommisjonen om nye sakkyndige noen ganger. For alle disse årene har over 500 rapporter blitt vurdert.

Omstridt rapport

Etter de sakkyndiges funn om at Anders Behring Breivik var utilregnelig, har eksperter vært uenige i konklusjonen.

En av dem som ikke ventet et slik utfall var rettspsykiater Henning Værøy.

— Selv om man kanskje kunne ane at det var en vrangforestilling, og at den psykotiske forståelse av vrangforestilling kunne komme til anvendelse, så hadde jeg aldri trodd at det var så grovt alvorlig som det som kreves i straffelovens paragraf 44 for å kunne bli utilregnelig. Det hadde jeg ikke trodd, sa han til NTB da rapporten ble levert i november.

Rettspsykolog Pål Grøndahl var også overrasket, men ble overbevist etter å ha hørt flere detaljer fra rapporten. Det er ifølge Grøndahl svært uvanlig at rettpsykiatrisk kommisjon leverer fra seg en rapport med dissens.

— Det kan godt ha skjedd, men jeg har aldri hørt om det i de hundretalls saker jeg har arbeidet med. Aldri, sier rettspsykologen. (©NTB)