Hvilke vinterdekk bruker du? Delta i avstemningen til høyre.

KRISTIANSAND: Det kommer frem i en undersøkelse Respons Analyse har gjort på oppdrag for Statens vegvesen forrige uke. 601 voksne personer bosatt i Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla har svart.

59 prosent svarer at de kjører piggfritt om vinteren, mot 55 prosent i fjor. Dette tallet har steget jevnt siden 1998, da 27 prosent svarte at de brukte piggfrie dekk.

40 prosent svarer at de bruker piggdekk, noe som er en liten nedgang siden 2002. ## Skremt av fjoråret

— Hos oss er det kanskje fem prosent flere som velger piggfritt enn piggdekk. Men nå selger vi dekk også til Rogaland og Telemark, og i Telemark velger nesten alle piggdekk, sier Sjur Gilje, daglig leder ved Hjulius i Sørlandsparken.

Han har lagt merke til at de som la om til vinterdekk veldig tidlig i år, helst valgte piggdekk.

— Det er nok spesielt i år. De har vinteren i fjor friskt i minne, sier han.

Flest av de spurte i undersøkelsen oppgir at de vil kjøpe piggfrie neste gang de skal kjøpe vinterdekk. 36 prosent av de spurte vil kjøpe piggdekk, mens 56 prosent vil kjøpe piggfrie.

— Bakgrunnstallene viser at det er langt flere som velger piggfritt i Kristiansand enn i omegnskommunene. I byen foretrekker 60 prosent piggfritt. I omegnskommunene er man delt på midten – 46 prosent foretrekker piggfritt og like mange foretrekker piggdekk, kommenterer Statens vegvesen på dette punktet.

Anbefaler å velge det man er trygg på

Sjur Gilje sier at de hos Hjulius ikke anbefaler verken piggfritt eller piggdekk.

— Man må velge det man er trygg på selv. Hvis man velger noe annet enn man hadde tenkt selv, kjører man med stiv rygg, og da blir man en dårlig sjåfør, sier han.

Han påpeker at de to vinterdekktypene begge har sine styrker og svakheter.

— Det perfekte dekk er ikke oppfunnet ennå. Noen dekk er gode på noe og dårligere på andre ting, sier han.

Men selv har han piggfrie dekk på bilen, selv om den stadig er i bruk mellom Kristiansand og Valle.

— For egen del ville jeg ikke hatt piggdekk. Det som skjer med piggdekk når man kjører mye på asfalt, er at piggene forsvinner, og det er veldig kjedelig.