KRISTIANSAND: Penelope Film i Kristiansand ble tvangsoppløst etter at revisor trakk seg 18. juni. Denne uken kom meldingen om tvangsoppløsning.

Eierne hevder at de har ordnet opp denne uken, og at selskapet skal leve videre.

Bortreist

– Vi har ryddet opp i det denne uken. Det har vært uenigheter rundt et utestående skattekrav, og krav om revisor for fjorårets regnskap. Det var ikke så lett å få organisert alt i vår og i sommer for vi jobbet i USA, og de andre involverte hadde ferie på ulike tider. Men vi er ikke konkurs, alle har fått betalt og skattekravet er nå finansiert, sier Odd Hynnekleiv i Penelope film AS.

Det står i kontrast til meldingen som ble kunngjort i Brønnøysundregistrene i går, og som også bekreftes av bostyrer Helge Wigemyr.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mye penger de manglet, men selskapet er tvangsoppløst etter at revisor trakk seg, sier advokat Helge Wigemyr.

Kostbart

I mars i fjor hadde filmen om barnevandringene på Agder, Yohan, premiere. Det er den største familiefilmen som er produsert i Norge med et totalbudsjett på 35 millioner kroner. Ekteparet Odd og Grete Hynnekleiv driver Penelope Film AS som ble etablert i 1980. Produksjonsselskapet har siden den gang arbeidet med mer enn 40 film – og tv produksjoner i Europa, Asia og USA.

Mest kjente før Yohan var Kamilla og Tyven-filmene. Nå viser det seg at Yohan ble et vel tøft løft for det lille sørlandsfirmaet, selv om filmen opplevde godt besøk i kinosalene.

Advart

Allerede i 2009-regnskapet advarte revisor.

– Verdiene av rettighetene de har oppført i balansen er etter vår oppfatning større enn inntektsstrømmen de vil generere, skrev revisoren fra Pricewaterhouse Coopers i fjor sommer. Da hadde selskapet 32 millioner kroner i gjeld, og balanseførte 31 millioner kroner i filmrettigheter.

–Har meldingen om tvangsoppløsning ikke konsekvenser for dere fremover?

– Nei. Vi er foreløpig godt fornøyd med at filmen ble sett av over 123.000 på kino, og at vi har solgt 60.000 eksemplarer av dvd-en. Vi er selvfølgelig spente på fremtiden og om lanseringen i utlandet går bra. Utenlandssalget har ikke begynt ennå. Den engelske versjonen skal være klar til American Film Market i november, så er det Berlin i februar og Cannes i mai. Interessen internasjonalt vil selvfølgelig ha mye å si for hvor raskt vi kan produsere Yohan 2. TV1000 har kjøpt filmen, og vi er i dialog med både TV2 og NRK også, avslutter Hynnekleiv.