Trioen Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy er som a-ha tidens største og mest suksessrike norske band, men nå har de bestemt seg for å ta farvel og legge ned bandet, skriver Aftenposten.no.

Avgjørelsen kommer etter utgivelsen av deres niende studioalbum «Foot Of The Mountain», som ironisk nok har vært deres mest suksessrike i utlandet på over tyve år. Albumet gikk rett til topps i Tyskland, inn på andre her i Norge, og på en oppsiktsvekkende høy femteplass på albumlistene i Storbritannia.

Ny turné Men før bandet legges ned, skal de ut på en svært omfattende verdensturné. Den starter med konsert i Köln tirsdag 27. oktober, og fortsetter så rundt om i Europa og Tokyo resten av dette året. Blant annet skal de gjøre to konserter i Oslo Spektrum i begynnelsen av november.

I en pressemelding i dag forteller bandet at de skal runde av karrieren med konserter også gjennom hele neste år. Blant annet har Furuholmen allerede annonsert i et engelsk intervju at det gjennom vinteren og våren blir konserter i Australia, Sør-Amerika, Canada og USA, før bandet returnerer til Europa for festivaljobber i mai og juni.

25-årsjubileum Hvor de så skal spille utover høsten neste år, er per nå ikke offentliggjort, men den aller siste konserten på norsk jord blir i alle fall i Oslo Spektrum igjen 4. desember 2010. Da er det dessuten akkurat 25 år siden debutalbumet «Hunting High And Low» kom ut, og singlen «Take On Me» gikk til topps på de amerikanske singlelistene, som eneste norske artist i historien.

Dette albumet vil også komme ut i en oppdatert versjon til neste år.

Med singler og album samlet, har a-ha solgt over 70 millioner plater. Debutalbumet skal alene ha solgt over åtte millioner alene, og «Take On Me» gikk ifølge pressemeldingen til topps i hele 27 land.

Les anmeldelsen av bandets siste plate her.

Hva synes du om at A-ha gir seg som band? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fædrelandsvennen / Aftenposten