SKOTTLAND VENTER: I vår starter lavprisselskapet Bmi opp direkterute fra Kjevik til Aberdeen. Foto: Arkiv

KRISTIANSAND: — Det blir kjempebra med direkterute til Skottland. Jeg var litt lei meg da ferga til Newcastle ble lagt ned, men det nye flytilbudet er supert. Så får jeg heller sykle litt mer hjemme for å veie opp for miljøbelastningen ved å fly, sier Cheryl Macdonald.

Kristiansanderen, som er et kjent fjes fra TVSør, har sine aner i Skottland, og anbefaler gjerne en tur til Aberdeen. Her forsyner hun fvn.nos lesere med sine beste reisetips.

Kultur i Glasgow - Aberdeen i seg selv er en flott by. Likevel ville jeg nok satt meg på bussen eller toget til Glasgow når jeg var i nærheten. Veldig mange skryter av Edinburgh, som er kjempefin. Glasgow er mye mer spennende, sier Cheryl.

— Det har blitt satset enormt på kultur i Glasgow de siste tyve årene, på alt fra såkalt finkultur til undergrunnen. Det du ikke finner her, finner du ikke i Europa. Byen er en absolutt anbefaling, mener hun.

Whiskey

— Er du først i det skotske høylandet, bør du legge turen til Skottlands minste whiskeydestilleri, The Edradour. Det ligger i Pitlochry, mellom Glasgow og Inverness.

— Destilleriet ble åpnet i 1825, og har flere guider enn folk til å lage whiskey. Deres årlige produksjon er mindre enn det de store destilleriene klarer på ei uke. Og man trenger ikke å være noen stor whiskeydrikker - smaken er turistvennlig og snill, forsikrer Macdonald.

Skotsk slott

Hun anbefaler også å stikke innom byen Stirling lenger sør i landet:

— Her ligger det et vakkert slott, like flott som Edinburgh Castle. Stirling var tidligere hovedstad i Skottland, og er vel verd et besøk, sier Macdonald.

Bed and breakfast

— Skotter er veldig begeistret for nordmenn, og de er lette å komme i kontakt med. Dersom du ikke bestiller hotell, men istedet tar inn på et bed and breakfast, kommer du lettere i kontakt med befolkningen.

— Slik kan du få gode innside-tips til attraksjoner litt utenfor allfarvei. Og blir kjent med et litt annet Skottland enn turister flest.

Film og forskning

Hvem trenger Hollywood når du har det skotske høylandet? Kjente fjes fra film- og tv-industrien møtes i slutten av mai til premierer, galla, seminarer og prisutdelinger. Årets kjendis-happening i Portree, Skye fra 28. til 30. mars.

Herfra kan du reise direkte til Edinburgh, for å få med deg den internasjonale forskningsfestivalen fra 2. til 15. april.

— Tolv dager non-stop utstillinger, workshops, debatter, demonstrasjoner og aktiviteter for hele familien, reklamerer arrangørene.

Her finner du en oversikt over arrangementer og attraksjoner i Skottland.

Fotball

For mange vil et besøk til Pittodrie Stadium være et must for et vellykket opphold i Aberdeen. Stadionet er hjemmebane for Aberdeen Football Club, et av topplagene i skotske Premier League.

Laget hadde sin storhetstid på 80-tallet, da tidligere manager Aex Ferguson ledet spillerne til seier i UEFA-cupen.