KRISTIANSAND: Mens de fleste ikke er heldige eiere av like spektakulære yachther som den som nå ligger å dupper ved Silokaia i Kristiansand, er båten like fullt mang en sørlendings stolthet. Og nå er det tid for å shine opp og gjøre seg klar til nok en sesong på sjøen.

Med det deilige vårværet som har preget Sørlandet etter snøfallet, får man en inspirerende smakebit på det som venter når sommeren for fullt setter inn om få måneder.

Økende båtinteresse

Og båtinteressen på Sørlandet, så vel som i resten av landet, er stadig økende.

Båtfolket i Norge er mange og ulike. Båtene blir tilsynelatende stadig større, men ifølge administrerende direktør Erlend Prydz i Norges Båtbransjeforbund (NORBOAT) er vi fortsatt en nasjon av småbåtfolk. 50 prosent av motorene på dagens norske lystbåtflåte er under ti hestekrefter.

Prydz sier til NTB at det omsettes nye lystbåter for rundt 4 milliarder kroner årlig i Norge, og at besøkstallet under årets «Sjøen for alle» indikerer fortsatt økende interesse for båter.

– Før sesongen tippet jeg på nullvekst i år, men jeg kan bli nødt til å endre dette anslaget, sier han.

Familiene satser på båt

Ifølge Prydz har salget så langt vært spesielt stort for typiske familiebåter (cabincruisere) og gummibåter med hard bunn, mens det er mindre interesse for de tradisjonelle skjærgårdsjeepene.

Seilbåter er Prydz noe usikker på foreløpig, etter flere år med økning av salget for denne båttypen.