Aamdal og Aker-klubben i Verdal som har frontet AFP-saken innad i LO, frykter den nye ordningen kun er god nok for et begrenset antall arbeidstakere.

– Det vil være usolidarisk av oss å anbefale en løsning som bare berger et mindretall av våre medlemmer, mens resten får en langt dårligere ordning, sier Aamdal til NTB tidlig onsdag morgen.

Han har ikke bestemt seg for om han kan anbefale forslaget som nå skal ut til uravstemning blant LOs medlemmer, men opplever det i utgangspunktet som problematisk.

Klubbmøte

– Vårt klubbstyre skal møtes klokken 12 for å vurdere om løsningen bryter med AFP-vedtakene på LO-kongressen og landsmøtet i Fellesforbundet, sier Aamdal.

Det er først og fremst manglende kompensasjon av levealdersjusteringer som bekymrer Aamdal. Levealdersjusteringer innebærer at arbeidstakere må jobbe lenger før de kan gå av med full pensjon dersom levealderen i befolkningen øker. Denne justeringen er et av de viktigste tiltakene for å bremse statens pensjonsutgifter i framtiden.

Meklingsforslaget innebærer at alle som er født før 1954 får kompensert for levealdersjusteringen, mens de som er født mellom 1954 og 1962 får levealdersjusteringen delvis kompensert.

Alleårsregel

– Løsningen ser ut til å være OK for de av våre medlemmer som er født før 1954. Men AFP-ordningen blir langt dårligere for de yngre fordi de ikke får kompensasjon for levealdersjusteringene. Dessuten vil alleårsregelen erstatte besteårsregelen, hvilket innebærer at mine medlemmer må jobbe tre-fire år ekstra, sier han.

Klubblederen er heller ikke begeistret for at pensjonsforlikets arbeidslinje nå også vil omfatte dem som går av med avtalefestet pensjon, i og med at det ikke blir avkorting for AFP-ere som vil jobbe ved siden av.

– Hvis det hadde vært kombinert med at de som hadde bruk for AFP hadde fått en minst like god ordning som i dag, hadde det vært helt greit. Men nå vil de som jobber ved siden få et AFP-tillegg som er like stort som de som ikke er i stand til å jobbe. Og det gjør ordningen dyrere, sier han.