KVINESDAL: I dag ble det kjent at Tinfos jernverk permitterer hele 80 ansatte ved bedriften som produserer silikonmangan til stålindustrien. Årsaken skal være at etterspørselen på bedriftens produkter har gått dramatisk ned.

— Vi får håpe og tro at dette er en forbigående situasjon, og at etterspørselen i markedet tar seg opp i løpet av det neste halve året. Samtidig var fjoråret et rekordår for bedriften, og dermed skulle Tinfos stå godt rustet til å møte tøffere tider, sier Omland.

Påvirker mange familier Omland peker på at permittering av 80 ansatte påvirker i alle fall dobbelt så mange mennesker med tanke på familiers inntekt som reduseres kraftig.

Permitteringene ved Tinfos jernverk føyer seg inn i rekken av ansatte som ikke har et arbeid å gå til, eller står i fare for å miste jobben i Lister-regionen. Den siste tiden har Einar Øgrey Farsund AS permittert en tredel av staben, som utgjør 25 ansatte. Elkem Farsund forbereder seg på dårligere tider, og ved bildelfabrikken Casting Technologies frykter ledelsen å måtte gå til oppsigelse av 240 ansatte.

— Vår region har mye eksportindustri, og denne virksomheten merker det først. Det påvirker oss som lokalsamfunn. Samtidig har det kommet til mange nye arbeidsplasser som går bra. Det er gledelig, men for dem som rammes, er dette veldig trist, sier Omland.

Dårligere kommuneøkonomi Ordføreren sier han tidligere denne uken ble orientert om de økonomiske problemene ved Tinfos. Han frykter foreløpig ikke at permitteringer og oppsigelser vil påvirke kommuneøkonomien nevneverdig, men understreker at skatteinntektene vil falle hvis det blir et ras av oppsigelser.

— Vi har lagt opp til et budsjett med handlingsrom. Samtidig har vi fått politiske signaler om at fallende skatteinntekter vil bli kompensert. Det som kan rammes på kort sikt er sosialbudsjettet, sier Omland.