Den berømte svarte musikeren Stevie Wonder føler at noe stort kan være på gang, og det vil han være med på: USA kan få en svart president. Men samtidig som han sto på scenen og ga Barack Obama sin støtte, ba han nærmest Hillary og Bill Clinton om unnskyldning, skriver Aftenposten.no .

— Jeg har to ganger støttet ham som president, og jeg støttet henne som senator. Men nå gir jeg min stemme til Barack Obama, forkynte Wonder, mens fru Michelle Obama, superkjendisen Oprah Winfrey og Caroline Kennedy samt flere tusen mennesker i salen gledet seg. Stemningen ble nærmest elektrisk da Stevie Wonder så fikk salen til å swinge med i noen takter med budskapet "Yes, we can".

Men Mary Bergstrom, en demokratisk velger som sier at hun alltid har likt Bill og Hillary, er ikke klar til å følge etter Stevie Wonder.

— Usj, jeg skulle ønske jeg fikk begge to, at de stilte opp sammen som president og visepresident, sukker hun til Aftenposten. Hun satt på gjerdet og visste ikke hvilken side hun ville falle ned på i dag.

Du kan finne ut alt om demokratene her

Liker begge

Mary er langt fra den eneste i den demokratiske leir vi har møtt de siste dagene, som nages av tvil foran nominasjonsvalget i California og over 20 andre delstater. Mange sier at de ikke har lyst å vrake den ene til fordel for den andre. Demokratene vet at deres parti uansett er i ferd med å skrive historie: Den første kvinne eller den første svarte.

Splittelsen blant demokratene avspeiler seg tydelig i Kennedy-familien. Obama støttes av senator Ted Kennedy, sønnen Patric og president John F. Kennedys datter Caroline. Også Ethel Kennedy, enken etter Robert Kennedy går for Obama. Hillary Clinton har støtte fra tre av Ethel og Robert Kennedys barn.

Side om side

Flere meningsmålinger i helgen og i går bekreftet at det ligger an til et uhyre jevnt oppgjør mellom Clinton og Obama. Trenden er angivelig helt tydelig: Den markante ledelsen som Clinton lenge hadde, er nå borte. Det er Obama som er i siget, mens Clinton kjemper for å holde stillingen.

En måling som avisen USA Today offentliggjorde i går viste at de to i praksis lå helt likt med 45 prosent for Clinton og 44 for Obama. Ifølge en måling Washington Post fikk Clinton en oppslutning på 47 prosent, mens Obama lå på 43 prosent, I en måling for CBS fikk de begge 41 prosent.

McCain klart foran

I den republikanske leiren viser målingene at bildet er mye klarere. John McCain fikk støtte fra 42 prosent i USA Todays måling, mens Mitt Romney lå et godt stykke bak med 24 prosent. Mike Huckabee fikk 17 prosent. Washington Posts måling viste så å si det samme.

Kjemper hardt

Romney og McCain utkjemper en bitter kamp og utveksler harde ord om hverandres kompetanse og kvalifikasjoner. Begge hevder også at den andre ikke er konservativ nok. Men skal man dømme etter målingene vil McCain kunne ha gode muligheter til å sikre seg nominasjonen allerede i dag.

Tanken på å ha denne frittalende og selvstendige senatoren som presidentkandidat er ikke like populær i alle republikanske kretser.

Se video: Følsom Hillary