Dokumentene viser til etterretningsinformasjon om det som kan ha vært hemmelige forsendelser av uran, og beskriver ryktene om at militærjuntaen er i ferd med å bygge en atomreaktor i jungelen nær Mimbu i Magway-området.Et annet dokument fra den amerikanske ambassaden i Rangoon forteller at det skal befinne seg en rakettfabrikk i det samme området, der det ifølge flere kilder skal arbeide rundt 300 nordkoreanere.

Diplomatene stiller spørsmål ved sannhetsgehalten i opplysningene og understreker at det ikke foreligger beviser for at nordkoreanere spiller en så aktiv rolle i Burma.

– Disse opplysningene må sees i sammenheng med annen informasjon fra ulike kilder, som indikerer at Burma og Nord-Korea har noe på gang, ett eller annet av hemmelig militær eller militærindustriell karakter, heter det i et notat.

Diplomatene maner også til varsomhet i omgangen med påstandene om at Burmas generaler er i ferd med å bygge en atomreaktor.

Rykter om bygging av et atomanlegg i Magway-området dukket først gang opp i 2002, da det ble hevdet at Russland samarbeidet med militærjuntaen, påpeker de.

– Selv om vi ikke har direkte beviser for dette påståtte samarbeidet, er ryktene om at det pågår bygging av en atomreaktor overraskende konsekvente, heter det i et notat, der det også vises til gjentatte observasjoner av hemmelige forsendelser til området, samt av nordkoreanske teknikere i Burma. (©NTB)