KRISTIANSAND: — Vi har ingen begrensninger og er åpne for alt. Kommer det noe vi tenner på, så er vi med, sier kunstnerisk leder i Lindesnes Trekkspillklubb, Arne Vigeland.

Undertegnede har akkurat spurt hva som blir det neste fra Trekkspillklubben, etter et show i Agder Teater som inneholdt trekkspillopera, stand-up, sketsjer og line dance.

— Vi er sånn vi, at har vi satt oss noe i hodet, så skal det gjennomføres. Vi lar oss ikke stoppe, forsikrer Vigeland.

Et nei fra den nye operaen i Bjørvika har derfor fungert mer som bensin på bålet enn brannslukking, for trekkspillernes planer om å spille i landets flotteste konserthus. Nå har de også snart en opera spesialskrevet for trekkspill, etter at komponisten Thomas Stanghelle kontaktet klubben.

— Jeg syntes det var for galt at trekkspill og opera skal stå i så stor kontrast til hverandre, og ble nysgjerrig på om det kunne la seg kombinere, forteller tenoren og mastergradsstudenten ved UiA.

Vilt prosjekt

Han vil bevise at opera og trekkspill kan fungere i symbiose, og er godt i gang med verket som har arbeidstittelen «Trekkspilloperaen». Reaksjonene har ikke uteblitt.

— He he. Lærerne mine trodde nesten ikke på meg da jeg fortalte om det. Folk fra både den klassiske leiren og trekkspilleiren synes det er en artig idé, men de lurer på hvordan det vil la seg kombinere i praksis. Det er jo et ganske vilt prosjekt, medgir Stanghelle.

Men at det lar seg gjøre, beviste han med trekkspillklubben lørdag kveld, da de for aller første gang fremførte sangen «Viva la sogna» sammen.

— Det var en veldig pirrende følelse i magen å vise fram noe en jobber med for første gang. Det føltes veldig personlig, men veldig godt og responsen var over det jeg forventet, sier operainnovatøren.

Knall og fall

Et fullsatt teater overvar urfremførelsen av utdraget fra den kommende trekkspilloperaen, og belønnet utøverne med trampeklapp. Leder av trekkspillklubben, Atti Eikås, loset publikum gjennom et variert show med flust av anekdoter og sørlandske sprell. Allsangen satt løst og stemningen hadde ingen problemer med å nå taket.

— Konserten kulminerte noe voldsomt da Olav Førsund datt av scenen med trekkspill og stol og det hele. Vi hadde akkurat pratet om en som hadde falt av scenen, og så ble Olav den fjerde, humrer Eikås.

— Vi har en voldsom innsats i trekkspillklubben. Én kom omtrent rett fra operasjonsbordet og en annen kom tre dager for tidlig hjem fra Shanghai for å være med og spille. Vi har giv, og skal klare å komme oss til operaen, lover lederen.