KISANGANI: Advokat Morten Furuholmen, som bistår Molands og Joshua Frenchs kongolesiske advokat under ankesaken, sier han vurderer å be Røde Kors om å bistå Moland i fengselet.

Dersom Molands helse forblir svært dårlig, kan saken bli utsatt, sier Furuholmen til NTB på telefon fra den østkongolesiske jungelen, der han tirsdag var for å lete etter bevis han håper skal vise at de to nordmennenes er uskyldige.

Ankesaken mot Moland og French skal etter planen fortsette ved militærdomstolen i Kisangani onsdag.

Malaria

Moland har slitt med helsa etter at han fikk malaria i fengselet. Tirsdag var tilstanden hans så alvorlig at UDs representant i Kisangani, Fred Rasmussen, satt i et møte for å finne ut hva man skulle foreta seg.

– Moland er litt ute av seg, han er deprimert. Vi har sørget for at han får legetilsyn, og legen har snakket med ham. Moland bærer preg av mangel på søvn, og han er sliten etter månedene i disse omgivelsene, sier Rasmussen til NTB.

Ifølge Rasmussen var tilstanden til Moland aldri kritisk, men han sier han opplevde Moland «som ganske deprimert og ute av seg».

– Vi følger opp situasjonen og har hatt et møte med myndighetene. De forstår situasjonen. Vi har ikke fremsatt noen krav om å få Moland ut av fengselet. Det pågår en rettssak, og vi er her først og fremst for å yte bistand og for å observere, sier Rasmussen.

Krangel

Samtidig skal Tjostolv Moland ha flyttet til egen celle etter en angivelig krangel med Joshua French. Da NTB besøkte sentralfengselet i Kisangani tirsdag morgen, var French alene på cella.

French og Moland har delt celle siden de ble pågrepet i mai, men nå har altså Moland flyttet ut.

Ifølge VG Nett er bakgrunnen for at Moland har byttet celle, en alvorlig krangel mellom de to nordmennene.

Advokat Furuholmen har lenge ønsket at Moland skal forklare seg først i ankesaken. Etter det NTB kjenner til, forkastes nå den planen. Det blir dermed trolig French som skal avgi forklaring først av de to dersom rettsmøtene fortsetter som planlagt.