KRISTIANSAND: – Ved rutinekontroll har vi påvist motstandsdyktige gule stafylokokker hos et fortidligfødt barn. Barnet er ikke sykt og det innebærer ingen fare for barnet, sier avdelingsleder Kåre Danielsen på Barnesenteret på Sørlandet sykehus.

Nå er seksjonen der barnet lå stengt, og blir vasket ned.

– Vi tar prøver av personalet og andre som har vært i nærheten for å identifiserer bærere av bakterien. Hvis noen er smittet, må de gjennom en prosedyre for å forsøke å fjerne bakterien fra kroppen deres som varer noen uker, sier Danielsen.

Han mener situasjonen ikke er dramatisk, ettersom ingen er blitt syke av den motstandsdyktige bakterien MRSA.

– Men sykehushygienisk er det alvorlig, for vi ønsker ikke å ha denne bakterien på sykehuset. Og den er blitt et økende problem, sier Danielsen.

Den motstandsdyktige bakterien er importert fra utlandet, og Vest-Agder har i flere år ligget på norgestoppen i antall nye utbrudd av stafylokokk-bakterien MRSA.

Sørlandet sykehus har så å si til enhver tid pasienter med MRSA. Siden årsskiftet er det registrert ni tilfeller.

– Problemet oppstår den dagen noen får en infeksjon med MRSA og vi ikke har gode nok medikamenter som biter på den, sier Danielsen.

Sykehjem

Før var MRSA-utbrudd sjeldne. Nå har de dukket opp også ute i distriktene. I fjor sommer ble fire gamle mennesker på Tjørsvågheimen i Flekkefjord smittet av MRSA. I oktober ble ytterligere tre personer smittet.

Sørlandet sykehus er også plaget med smittsom magesjau for tiden.

– Det er et vanlig vinterfenomen at vi rammes av Noro-virus. Det er ingen dramatikk knyttet til det, men det er veldig smittsomt og gir diaré, sier klinikksjef Pål Friis.

Hittil i år har det vært utbrudd hos pasienter på nevrologisk avdeling.

– Det finnes ingen behandling for dette, men samtlige pasienter må isoleres på enerom ettersom viruset er så smittsomt. Sykehuset håndterer dette fint, men det er en ekstra belastning, sier Friis.

Ansatte som blir smittet må holde seg borte fra jobb to dager etter at de er blitt friske av diaré.