OSLO: Mange omtalte gårsdagens dag i retten som den verste så langt.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik forklarte hvordan han planla terror 22. juli, og hvordan hans mål var å henrette Gro Harlem Bruntland og ta livet av alle som var Utøya.

Flere kommenterte hvordan han på teknisk og kalkulert vis foraklarte seg om de brutale handlingene, og viste også til at dette er det mest virkelighetsbristende han har forklart så langt.

Anders Behring Breivik har anledning til å se på TV og lese papiraviser i fengselet, og da retten ble satt i dag, spurte forsvarer Vibeke Hein Bæra om han kunne forstå reaksjonene.

— Må bearbeide psyken

— Anders, for veldig mange var det en krevende å høre hvordan du planla og gjennomføre 22.juli – hva er dine tanker rundt det? Forstår du at det er tøft for dem som hører på?

- Absolutt. Det handler om grusomme og barbariske handlinger, og jeg kan ikke engang begripe hvordan det oppleves for andre. Jeg tror ikke jeg kunne klart å gjennomføre denne rettssaken eller politiavhørene om jeg ikke hadde distansert meg fra det, blant annet ved å bruke et teknisk språk og "avemosjonalisere" meg, forklarte Breivik.

Hein Bæra ville vite hvorfor Breivik velger å benytte et teknisk språk.

- Det er en beskyttelsesmekaniske. For det første: Hvis man skal være i stand til å gjøre en barbarisk og blodig aksjon, så må man bearbeide psyken sin i flere år. Dette er kjent i militæret. For meg er bruk av teknisk "avemosjonelt" språk en måte å få det til på, svarte Breivik.

- Jeg er en sympatisk person

Breivik forsøkte i retten å forklare at han har vært et empatisk og sosialt menneske, inntil han begynte å bearbeide sitt sinn for å kunne gjennomføre en terroraksjon. Ifølge tiltalte begynte han å bearbeide sinnet sitt allerede i 2006. — Et spørsmål som stilles er at en person som har gjennomført 22. juli ikke er et menneske, er ikke empatisk, personen er følelsesmessig avstumpet. Det du spør om er om jeg har empati og emosjoner. Man kan jo si at jeg var rimelig normal frem til 2006 hvor jeg startet trening og avemosjonaliseringen. Som alle de jeg kjenner vil beskrive meg som en sympatisk person som er oppriktig omsorgsfull overfor nære venner og generelt mot alle, sa Breivik.

— Man bygger opp et fiendebilde. For å være i stand til å angripe noen, må man legitimere det overfor deg selv. Man må dehumanisere fienden, ellers er man ikke i stand til å drepe fienden. Jeg har drevet med dehumanisering mot bestemte mål – hvis jeg ikke hadde gjort det på en grundig måte, så ville jeg ikke klart dette.

Tøff dag

Aktoratet viet i går tid på spørre ut Breivik om planlegging av terror, i dag vil han spørres ut om den drøye timen han var på Utøya før han ble pågrepet. På Utøya drepte han 69 og såret en rekke unge mennesker, mange av dem for livet.

- Dette blir en veldig vanskelig dag for de berørte. Det er grusomme ting som blir beskrevet. Det blir ganske detaljert, han vil forklare seg fritt om det som skjedde, sier koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen opplyste innledningsvis at det er lov å forlate salen til en hver tid hvis man synes det blir for sterkt å høre Breiviks forklaring.