Protesterte: Gamaal Elattar uttrykte sin frustrasjon over norsk våpenproduksjon da Gahr Støre ankom moskeen. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND : En utenriksminister på sokkelesten ble tatt imot av både unge og gamle da han besøkte moskeen i Kristiansand torsdag. Der ble det dialog om integritet og fellesskap, og Gahr Støre slo fast at de norske muslimene i Kristiansand fortjente et nytt lokale.

— Jeg unner dere virkelig et nytt lokale. Alle fortjener et gudshus med integritet og verdighet. Dere gjør en viktig jobb når dere inviterer til åpenhet og debatt, sa Gahr Støre til de fremmøtte.

200 naboklager

Da det ble sendt ut nabovarsel om hvor den nye moskeen skulle finne sted, manglet det ikke på debatten. Rundt 200 naboklager ble sendt inn, men byutviklingsstyret slo til slutt fast at de norske muslimene skulle få flytte inn.

— Jeg har stor forståelse for at dere ønsker et nytt lokale. Det er tydelig at dette blir i det minste laget, sa utenriksministeren.

Ikke bare en muslim

Gahr Støre gjorde klar viktigheten av at ulike trossamfunn går sammen.

— Vi har alle mange fellesnevnere. Når jeg ser på deg, så ser jeg ikke bare en muslim. Jeg ser en far, ektemann og ingeniør. Folk bruker frasen "muslimer i Norge", men dette er norske muslimer. I det moderne Norge har vi et større mangfold, og vi er alle inkludert i det samme "vi", sa den kjente politikeren.

Bystyrerepresentanten Abdullahi Mohamed Alason (Ap) var strålende fornøyd med å ha utenriksministeren på besøk.

— Det er svært viktig å ha en fin og god dialog, sa Alason.

Protesterte

Gahr Støre ble ikke bare møtt med store og gode ord da han var på veg inn i moskeen. Han ble også møtt av en enslig protestant. "Boikott apartheid. Fritt Palestina" stod skrevet på plakaten til Gamaal Elattar som hadde møtt opp for å protestere mot norsk våpenproduksjon.

— Norge skal være en fredsnasjon, men likevel er vi verdens sjuende største produsent av våpen, sa Elattar og ropte ut sin frustrasjon da Gahr Støre entret moskeen.