KRISTIANSAND: Regissør Even Benestad og produsent Kristine Ann Skaret er ansatt som nye konsulenter ved NFI. Skaret begynner 1. oktober, mens Benestad trer inn i stillingen fra 1. januar 2013. — Jeg ønsker å føre en god dokumentartradisjon videre. Hvis jeg kan bidra til å gjøre den enda bedre, så har jeg gjort jobben min, sier Benestad i en pressemelding.

— Jeg skal være med på å forme norske dokumentarer de neste fire årene, og det er gøy, utfyller Benestad overfor Fædrelandsvennen.

Benestad, som er fra Grimstad, debuterte med med portrettet av hans transseksuelle far Esben Esther Pirelli Benestad, "Alt om min far", i 2002. I 2007 kom "Natural Born Star" om skuespilleren Fred Robsahm. I fjor kom dokumentaren "Pushwagner", som han regisserte sammen med August B. Hanssen. Den er nominert til fire Amandapriser. Duoen er også aktuell med en dokumentaren "Idags dagbok", en videreføring av kortfilmen som var en del av Indiefilm- og VGTV-prosjektet "300 sekunder".

Søkte forrige gang også

— Det er en åremålsstilling som jeg vil ha i fire år, og jeg sier ikke takk og farvel til å lage film. Men det blir å jobbe på den andre siden i fire år. Det er nytt og bra, og kan neppe gjøre noen skade for karrieren min, sier Benestad.

— Jeg søkte faktisk forrige gang også, men fikk ikke jobben da, legger han til.

Og selv om det blir en sørlending som får mer makt i NFI, betyr det ikke at det blir enklere for sørlandske dokumentarfilmskapere å få støtte.

— Det blir nok ikke lettere nei, men ingenting ville vært kjekkere enn om jeg kunne støtte noen prosjekter fra Sørlandet, sier Benestad.

- Kompletterer hverandre

Den andre nyansatte konsulenten, Kristine Ann Skaret, har siden 2007 vært produsent i selskapet Medieoperatørene, hovedsakelig for dokumentarfilm. Hennes produksjon spenner fra kunstnerisk eksperimentelle og prisbelønnede filmer som Thomas Østbyes "Imagining Emanuel", til tradisjonelle portretter som Ingvar Ambjørnsen-filmen "Hvit nigger".

— Dokumentarmiljøet i Norge er en kreativ og sjenerøs bransje med stort utviklingspotensial. Jeg håper å både kunne fange opp nye regitalenter ogå være med på videreutvikle dem som er etablerte, sier Skaret.

Benestad og Skaret avløser Stig Andersen og Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi, som da er ferdige med sine åremål.

- Norsk dokumentarfilm har de siste årene fått stadig mer fokus, og vi ser at det nå kommer flere og flere norske prosjekter som blir anerkjent på et internasjonalt nivå.Vi er sikre på at de nye konsulentene vil bidra til at denne utviklingen fortsetter.Skaret og Benestad er en spennende konstellasjon som kompletterer hverandre på en meget god måte, sier avdelingsdirektør Ivar Køhn på Norsk filminstitutt.

Flere konsulenter i august

Filmkonsulentene på Norsk filminstitutt vurderer søknader om utviklings- og produksjonstilskudd, og innstiller filmprosjekter for tilskudd i samarbeid med en produksjonsrådgiver. Engasjementet som filmkonsulent er en åremålsstilling på fire år. I forskriftene for Norsk filminstitutt heter det at konsulentene skal bidra aktivt til å forløse og styrke det kreative potensialet som ligger i det norske film- og fjernsynsmiljøet gjennom prosjekter som kan styrke norske filmers og dramaseriers betydning nasjonalt og internasjonalt.

Norsk filminstitutt har også i vår utlyst to konsulentstillinger for langfilm og tv-drama. Hvem som får disse blir klart i midten av august.