FARSUND: Den første voldsepisoden skjedde i april i fjor da samboerparet spaserte i Kirkegaten i Farsund. Den ene gjerningsmannen skal ha kommet bort til dem og slått mannen i ansiktet.

41-åringen hevdet at voldsofferet skyldte han 10.000 kroner. I retten erkjente voldsmannen dette voldstilfellet.

Tok seg inn i parets hjem

Den neste episoden skjedde i juni i fjor da de to gjerningsmennene på henholdsvis 41 og 37 var sammen med en kvinne på pub i Farsund. Ved stengetid gikk de sammen til samboerparets leilighet for å kreve pengene tilbake.

Ytterdøren var åpen og gjerningsmennene tok seg inn i boligen. I entreen traff de på det kvinnelige voldsofferet. Hun fortalte at samboeren ikke var til stede. Kvinnen ble svært redd da de tre tok seg inn boligen.

En av mennene gikk rundt i leiligheten uten kvinnens tillatelse mens de to andre satte seg ned i sofaen. Kvinnen ble også dyttet ned i sofaen og ble holdt fast mens den ene gjerningsmannen rotet rundt i parets eiendeler. På et tidspunkt skal han blant annet ha åpnet mannens lommebok som var i leiligheten.

— Hun forklarte at hun følte seg redusert til "ingenting" i sitt eget hjem ved den behandlingen hun fikk, skriver tingrettsdommer Robert Versland i dommen.

Kneblet og slått

Da samboeren til slutt kom hjem, gikk den eldste gjerningsmannen rett bort til ham og slo ham flere ganger i ansiktet med knytteneveslag. Voldsofferet håpet de kunne løse situasjonen minnelig og gikk derfor inn i stua og satte seg i sofaen.

Da kom den andre gjerningsmannen bort og holdt offeret fast ved å presse ansiktet hans ned i sofaen. Imens kom den andre gjerningsmannen til og slo offeret flere ganger i ansiktet.

I panikk flyktet kvinnen ut av hjemmet og oppsøkte en nabo. Hysterisk fortalte hun hva som var i ferd med å skje. "De slår ham ihjel", skal hun ha skreket til en nabo.

I det kvinnen løp ut av leiligheten skal en av gjerningsmennene ha drapstruet kvinnen og sagt at det var det siste hun kom til å gjøre dersom hun varslet politiet.

Retten var ikke i tvil om at kvinnen ble truet på en slik måte, men dommerne kunne ikke slå fast hvem av gjerningsmennene som uttalte dette. Begge ble derfor frikjent for denne delen av tiltalen.

Nektet i retten

I retten nektet de to tiltalte for å ha uttøvd vold mot samboerparet. De hevdet at det var det mannlige voldsofferet som angrep 41-åringen, og at de satte seg i sofaen etter litt knuffing.

— Etter bevisvurdering ser retten bort fra de tiltaltes forklaringer som utroverdige og oppkonstruerte, skriver tingrettsdommeren.

41-åringen er straffedømt hele 16 ganger tidligere. Flere av sakene gjelder vold og trusler. Han ble senest i 2011 dømt til to år og fem måneders fengsel. Mannen var fortsatt under soning og bodde i overgangsbolig da han utøvde vold mot samboerparet. 37-åringen er straffedømt 15 ganger tidligere for blant annet vold.

Retten mente det var straffeskjerpende at volden ble begått i fellesskap, at volden skjedde på nattestid i parets eget hjem og at den grove volden skjedde mens offeret var forsvarsløst.

41-åringen ble dømt til fengsel i åtte måneder, mens 37-åringen ble dømt til fire måneders fengsel.

Samboerparet ba om å bli tilkjent oppreisningserstatning av Lister tingrett. Kvinnen har blant annet fått utviklet angst etter opplevelsene. Mannen ble tilkjent 15.000 kroner, mens kvinnen fikk 10.000 kroner.