KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen møtte 17-åringen fra Kristiansand noen timer etter vitneprovet hennes i sal 250 i Oslo Tingrett. Janne Hovland smilte litt forsiktig.

— Jeg føler meg veldig lettet. Jeg er blitt kvitt noen kilo på skuldrene. Nå er jeg ferdig med mitt i denne rettssaken, nå kan jeg ta mer fri. Og forhåpentligvis få mer energi til å være med venner og kose meg med dem, sier hun.

Mor Gerd og far Helge Hovland fulgte med fra tilskuerbenken i rettssalen da datteren vitnet.

— At hun klarte å stå fram så tydelig og fikk meg seg alt, og at hun ikke stoppet opp og glemte ting gjorde meg imponert. Jeg er veldig stolt av Janne. Hun var bare 16 år da dette skjedde, sier Gerd Hovland til Fædrelandsvennen.

Så aldri på Breivik

Klokken 13.00 i går tok hun plass i vitneboksen. Bestemt bekreftet hun sin identitet og adresse. Ikke én gang så hun bort på Anders Behring Breivik.— Jeg valgte å ikke fokusere i det hele tatt på ham. Denne dagen handlet ikke om ham. Og jeg er ei veldig bestemt jente. Når jeg bestemmer meg for noe, så blir det slik, sier Janne Hovland til Fædrelandsvennen etterpå.

Til retten fortalte hun at hun var i telefonen med en venninne da skytingen begynte. Om at hun trodde det var en spøk da hun første gang fikk se døde kropper.

Så kom hun over en gutt som var skutt i begge beina og flere steder på kroppen. Da skjønte hun alvoret. Janne rev av seg sitt eget tøy på overkroppen for å forbinde sårene.

Senere hjalp hun ei jente som var skutt i hodet. Hovland tok med seg de to sårede inn i et telt som kalles Rocketeltet. Så løp hun av gårde for å finne bandasjer. Tilbake i teltet forsøkte hun å stoppe blødningene til jenta. Holdt samtalen i gang for å holde henne våken.

Takker Janne for livet

I bloggen sin har jenta, Marte Smith, beskrevet den dramatiske hendelsen med egne ord. Her takker hun også Janne Hovland for livet.

— Hun er hovedgrunnen til at jeg lever, skriver Smith.

Selv sier Janne Hovland at hun bare gjorde det hun kunne etter å ha gått helse og sosial-linje på videregående skole.

— Jeg hadde ferdigheter og hjelpemidler. Så for meg var det adrenalinet som handlet. Men det er en selvfølge, når du ser et menneske som har det vondt, så gjør du alt du kan for å hjelpe det mennesket, sier Janne Hovland til Fædrelandsvennen.

I retten forklarte Janne Hovland om hvordan hun forlot de skadede noen minutter, og sto og studerte Anders Behring Breivik, 20 meter bak ham utenfor Rocketeltet.

— Han bare sto og så utover vannet, uten å se meg. Jeg vet ikke hvor lenge jeg så på ham. Jeg tenkte at jeg skal vite hvordan han ser ut slik at jeg kan vitne, sa Janne Hovland.

Kan ikke jobbe som lærer

I retten forklarte hun også hvor tøffe dagene har vært etter Utøya. Janne Hovland hadde et mål om bli lærer i barneskolen. Det har blitt en fjern drøm nå.

Hun er utplassert som praktikant på en barneskole i Kristiansand. Men alle minnene fra Utøya suger energien ut av henne.

— Slik saken er nå har jeg ikke mulighet til å være lærer, en ansvarsperson for så mange som er i en klasse. Hvis det ikke bedrer seg, er dette en av mine drømmer jeg må gå bort fra, sier Janne Hovland.

Hun reiste hjem til Kristiansand i går.

— Nå skal jeg hjem og få klemmer av venner og familie som har fulgt meg fra tingretten i Kristiansand. Så skal jeg forhåpentligvis sove godt i natt, sier Janne Hovland til Fædrelandsvennen.