— Vi synes det er leit å måtte overføre pasienter til dårligere behandling i Oslo, når vi gjør det bedre her, sier klinikksjef Geir Bøhler ved Sørlandet sykehus.

Han var med i teamet sammen med legene Christian Kersten og Svein Mjåland som gjennom vitenskapelig fundert forskning mener å ha dokumentert at magekreftpasienter behandlet ved Senter for kreftbehandling levde lenger enn andre steder i landet.

I en forskningsstudie av overlevelsestall og dødelighetstall fra 2003 til 2008 var konklusjonen at 44,2 prosent av magekreftpasientene i Kristiansand var i live etter to år, mens i Oslo var bare 23,6 av pasientene i live. (Se grafikk)

For få

Men fordi Sørlandet sykehus bare gjennomfører cirka 10 operasjoner i året, har Helse Sør-Øst bestemt at Oslo universitetssykehus (Ous) skal overta. Hensikten er å sikre at de som gjør operasjonene gjør det ofte nok til å beholde rutiner og kvalitet.

— Vi er ikke imot å sentralisere lavvolum kreftbehandling for å få bedre kvalitet, men når vi til tross for lavt volum har best kvalitet, synes vi det er vanskelig, sier Bøhler.

Det var i oktober 2010 at Helse Sør-Øst vedtok å overføre magekreftpasientene til Oslo. Etter omfattende lobbyvirksomhet fikk Sørlandet sykehus en galgenfrist. Det skulle utredes om Sørlandet sykehus kunne fortsette behandlingene, som en satellittavdeling under Ous.

Tapt

— Det har vist seg ikke å være interesse for dialog om dette i Oslo, så den kampen ser ut til å være tapt, sier Bøhler.

Som en siste krampetrekning har fagdirektør Per Engstrand sendt brev til Helse Sør-Øst med bønn om tillatelse til å fortsette behandlingen i to år til. Brevet ble sendt 27. mai.

"Vi ønsker til enhver tid å tilby pasienter fra Agder-fylkene behandling på det stedet som kan vise til de beste behandlingsresultatene", skriver Engstrand.

Han argumenterer videre med reiseavstanden. For magekreftpasienter får sin utredning og behandling i flere omganger. Det er belastning i seg selv både for pasienten og pårørende:

"Kompliserte forløp er svær tilleggsbelastning når geografisk reiseavstand er inntil 50 mil", skriver Engstrand.

Oppskriften på gode resultater ved Sørlandet sykehus har vært tett samarbeid mellom de forskjellige fagfolkene som er involvert i behandlingen. Dette har ført til mer strømlinjeformet og bedre tidsplanlagt behandling, noe som har vært til gunst for pasienten og ført til at flere lever lenger.

Helse Sør-Øst har i vinter gitt beskjed om at Sørlandet sykehus skal avslutte behandlingen fra 1. juli, og etter det skal magekreftpasientene altså sendes til Oslo.

Sivil ulydighet

Under styremøtet i sykehuset forrige uke ble det diskutert om sykehuset burde gjennomføre en form for sivil ulydighet, i sympati med pasientene. Det ble imidlertid fullstendig avvist, og administrerende direktør Jan-Roger Olsen var klar på at sykehuset vil følge Helse Sør-Østs krav etter 1. juli dersom ikke det blir gitt noen utsettelse.