Olympiatoppen-lege Ola Rønsen la fram tall fra 1989 til 2002 under en pressekonferanse på Ullevaal stadion i Oslo. Han er også tidligere landslagstrener i langrenn. Tallene var hentet fra blodprøvekontroller og prosjekter i regi av skiforbundet. Det er gjort 408 målinger av menn og 277 målinger av kvinner.

— Hemoglobinverdier hos norske herre- og dameløpere på 1990-tallet har vært stabile og på et gjennomsnittsnivå som har vært helt normalt, rundt 15 for herrer og rundt 14 for damer. Vi har hatt noen løpere som har ligget høyt i normalområdet, men sånn er det. Noen er oppe på 16-tallet og på lavt 17-tall uten at det har noe med manipulasjon å gjøre. Alle tall som er funnet så langt, tyder på at norske langrennsutøvere ikke bidro til denne hemoglobinøkningen som FIS har beskrevet gjennom slutten av 1990-tallet og fram til 2001, sa Rønsen under presentasjonen.

Offentliggjøringen av blodverdiene skjer etter at svenske SVT sendte dokumentaren «Blodracet i skisporten» 27. februar. Der ble en rekke tidligere langrennsløpere, også flere norske, mistenkeliggjort for høye blodverdier på 1990-tallet. Blant dem var Bjørn Dæhlie, som ikke utelukket rettslige skritt etter programmet. Programmet skapte også sterke reaksjoner hos både det norske og det svenske skiforbundet.

— Det er ingen unaturlig høye hemoglobinverdier på norske langrennsløpere verken på 1990-tallet eller i dag. Det er heller ingen unaturlig endring slik som dokumentaren på svensk TV presenterer for norske langrennsløpere. Det er ingen saklig grunn til mistanke mot norske langrennsløpere, sa skipresident Erik Røste.

Flere medisinske eksperter har hevdet at blodverdiene i mange tilfeller innen langrennssporten i mange år var ekstremt høye, og at dette ikke kunne oppnås uten manipulasjon av blodet. Et økt hemoglobinnivå gjør at kroppen kan transportere oksygen bedre. Dermed forsterkes også yteevnen hos utøverne. Rundt årtusenskiftet falt gjennomsnittsverdiene hos langrennsløperne markant. Omtrent på samme tid kom en ny testmetode som kunne avsløre bruk av stoffet EPO. (©NTB)