— Høyres forslag til nedtrapping av formuesskatten vil gjøre at gründere og eiere av små- og mellomstore bedrifter slipper å betale formuesskatt. Småsparere som i dag må betale formuesskatt på bolig og banksparing, vil også slippe formuesskatt, sa Høyre-leder Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

Høyre vil trappe ned formuesskatten ved å heve bunnfradraget til 20 til 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent.

Belønner arbeid

Løsningen innebærer at om lag 99 prosent av de som betaler formuesskatt i dag vil slippe dette med Høyres opplegg.

— Høyre ønsker et rettferdig skattesystem som belønner arbeid og investeringer i norske arbeidsplasser der alle med skatteevne betaler skatt, sier Solberg.

Høyre ønsker også at det skal nedsettes et ekspertutvalg for å utrede løsninger som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskattytere når formuesskatten fjernes helt.— Høyres mål er fremdeles å fjerne formuesskatten, men vi gjør ikke dette før vi sikrer at også de som har mest må betale personskatt, sier Solberg.

Gründerfiendtlig

Høyre-lederen sier formuesskatten er gründerfiendtlig og bidrar til mer kortsiktig eierskap i næringslivet på bekostning av langsiktig eierskap.

— I tillegg straffer det vanlig sparing og favoriserer utenlandske interesser. Formuesskatten gir norskeide arbeidsplasser en konkurranseulempe, sier Solberg.

I dag betaler kun norske statsborgere formuesskatt. Utenlandske eiere av norske bedrifter betaler ikke. Og det er gründere og småbedriftseier, samt mange pensjonister, som rammes av formuesskatten, ifølge Høyre-lederen.

— Høyres forslag vil føre til likebehandling av bedrifter som konkurrerer i Norge, uansett om de eies av nordmenn eller utlendinger, sier Solberg.

Frp og Venstre orientert

Solberg sier nedtrappingen av formuesskatten er Høyres strategi for å forsterke veksten i norsk økonomi.

Hun sier Frp og Venstre er orientert om hvordan Høyre tenker når det gjelder formuesskatt.

Men Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier han ikke er helt fornøyd med Høyres opplegg.

— Frp vil heller øke bunnfradraget raskere fremfor å prioritere kutt i skatteprosenten, sier han.

— Innslagspunktet for formuesskatten bør opp til rundt 30 millioner kroner. Da vil vanlige folk som har spart i bolig, gründere og de fleste småbedriftseiere slippe unna formuesskatten, mener Solvik-Olsen.

SV: Misbrukte sjanser

KrF vil fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital og mener dette er et bedre opplegg enn Høyre har.

— Vårt opplegg vil fremme norsk verdiskaping og nyskaping, samtidig som vi unngår at mange velstående mennesker blir nullskattytere, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann.

Men Høyre-lederen mener hun har det beste opplegget. KrF-løsningen vil kreve mer byråkrati, mener hun.

— Med Høyres opplegg kan formuesskatt på arbeidende kapital elimineres uten at nye byråkratiske tiltak iverksettes. Samtidig vil mange pensjonister slippe formuesskatt, sier Høyre-leder Erna Solberg.

SV-leder Audun Lysbakken konstaterer at Høyres nedtrappingsplan innebærer skattelette på 12,5 milliarder kroner til de aller rikeste.

— 12,5 milliarder i skattelette til de rikeste er 12,5 milliarder misbrukte sjanser til å satse på skole, miljø og rettferdighet, sier Lysbakken