Den 22 år gamle mannen ble i en føderal domstol i delstaten Alabama dømt for terrorstøtte, trusler mot presidenten og ulovlig våpenbesittelse. Han erkjente straffskyld og ba om unnskyldning under rettssaken.

Usbekeren kom til USA i 2009 for å studere medisin, men han kom aldri inn på noe universitet. Dermed ble studentvisumet hans tilbakekalt året etter, og siden oppholdt han seg ulovlig i landet. Ifølge dommen planla han å skyte Obama under valgkampturneen i forkant av høstens valg.

Ifølge myndighetene ble 22-åringen radikalisert gjennom internett, og han trodde han handlet på vegne av en militant islamistgruppe i hjemlandet.

— Dette er et eksempel på hvordan vår ungdom kan bli radikalisert av feilinformasjon og propaganda på internett, sa Michael Whisonant, føderal visestatsadvokat, under rettsmøtet i Birmingham fredag.

22-åringen unnslapp livstidsstraff ettersom han samarbeidet med myndighetene og erkjente skyld. Usbekeren ble pågrepet i juli 2011 på et motellrom i Alabama etter at han hadde kjøpt et automatgevær og fire håndgranater fra en hemmelig agent. (©NTB)