Et forslag til en resolusjon om Nord-Korea vil bli ett av de viktigste diskusjonstemaene når FNs sikkerhetsråd denne uka samles i Genève for å starte sin 22. sesjon. I resolusjonen tas det til orde for opprettelse av en kommisjon som skal granske brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea.

— Det vil bli et første skritt mot en omfattende etterforskning av systematiske brudd på menneskerettighetene og forbrytelser mot menneskeheten i Nord-Korea, sier Juliette De Rivero i organisasjonen Human Rights Watch.

Det er EU og Japan som har utformet resolusjonsforslaget om Nord-Korea. Forslaget er lagt på bordet etter at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, i forrige måned kom med en kraftig fordømmelse av menneskerettighetsbruddene i landet.

— En dyptpløyende gransking av én av de verste, men også minst forståtte og undersøkte menneskerettighetssituasjonene i verden, er ikke bare fullt ut berettiget, men også på overtid, sa hun.

Ifølge Pillay sitter anslagsvis 200.000 mennesker innesperret i politiske fangeleirer i Nord-Korea. Tidligere fanger har fortalt om overgrep i leirene som er så grove at de ifølge Pillay «kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten». (©NTB)