KRISTIANSAND: Klokken 04.58 fikk politiet melding om vannlekkasjen.

Politi, brannvesen og ingeniørvesenet rykket ut.

— Det har kommet større mengder vann, som har ført til at enkelte hus er evakuert, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Vannet sto ennå høyt i 7-tiden lørdag morgen. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Lekkasjen oppsto langs Gamle Flekkerøyvei, like ved Idda Arena.— Det var så mye vann at brannvesenet måtte bruke gummibåt for å komme seg fram, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen.

5000 kubikk i timen

Nødetatene så også en svær vannsøyle som sto opp i luften da de først kom til stedet.

— Den var vel 60 centimeter i diameter, så det var et stort vannrør som røyk, sier Klausen.

— En vannledning med en diameter på 400 millimeter har sprukket, det skjedde rundt klokken halv fem. 5000 kubikk vann i timen fosset ut. Mye grus og sand fyllte opp slusene, som førte til at de tettet seg, sier soneingeniør Anita Egeland Råbu i ingeniørvesenet.

Da ingeniørvesenet kom til stedet fløt vannet over et stort område.

— Vannet lå helt ut i Møllevannsveien. Nå har det avtatt ganske mye i forhold til hvordan det var, sier Råbu.

- Som en elv

Utrykningsleder Roy Jacobsen var blant brannmennene som rykket ut til lekkasjen. Han har ikke sett lignende hendelser før.

Vannet har gjort skader på asfalten. Foto: Henrik Ihme

— Jeg har ikke sett noe så galt som dette tidligere. Vannet flommet i gatene som en elv, det var store mengder. Brannmennene merket at veien ble skylt vekk, det var skummelt for dem å gå der, sier Jacobsen.Brannvesenet gikk fra hus til hus og vekket beboere som måtte evakueres.

— De fleste ble guidet ut av oss, deretter satte vi dem inn i brannbilene. Mange var våte og kalde, og det var også mange små barn. Vi kjørte dem først ned til brannstasjonen, hvor de fikk varmet seg i ett par timer imens politiet ordnet med hotell for dem som hadde behov for overnatting, sier Jacobsen.

Evakuerte

Hus i nærheten ble evakuert av politiet.

— Beboerne som hadde hus nær vannledningen kunne se at vannet steg inne hos seg selv, så de kom seg raskt ut. Totalt 36 personer ble evakuert, og 13 av disse har ennå ikke flyttet tilbake, sier operasjonsleder Klausen.

De 36 personene ble transportert til forskjellige hoteller. Etter at vannet fjernes starter arbeidet med å finne lekkasjen.

— Vi vet ikke nøyaktig hvor lekkasjen er, men det skal vi finne ut av. Det første vi gjorde var å slå av vannet i ledningen, sier Råbu.

Veien ble avstengt imens ingeniørvesenet jobbet med lekkasjen.