— Dette er et høyt tall sammenlignet med i fjor, og vi ser en trend mot at vi avdekker stadig flere slike saker, særlig når det gjelder dagpenger og arbeidsavklaringspenger, sier avdelingsdirektør i Nav Kontroll sør, Pål Opsahl til Fædrelandsvennen.

Fram til august hadde Nav anmeldt flere i Vest-Agder for trygdesvindel enn i hele 2014. — Vi har ikke belegg for å si at flere svindler enn før. Men vi har blitt flinkere med målrettede kontroller, der vi samkjører interne opplysninger opp mot Skatteetaten. For eksempel kan vi finne en mismatch der antallet arbeidstimer meldt inn på meldekortet, ikke samsvarer med inntekten meldt inn fra arbeidsgiver til Skatteetaten.

Både arbeidsavklaringspenger og dagpenger krever at man sender meldekort til Nav og oppgir antall arbeidstimer. De fleste er anmeldt for å ha oppgitt langt færre arbeidstimer på meldekortet enn de faktisk har jobbet. Dermed har de fått for mye utbetalt.

Risiko

Svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger topper statistikken. Til sammen 32 personer er anmeldt for slik svindel for nærmere 7 millioner kroner.

— De aller fleste er ærlige, men de som velger å svindle bør være klar over risikoen for å bli oppdaget. Trygdesvindel er svært alvorlig og kontrollene våre blir stadig mer målrettet, sier Opsahl i pressemeldingen.

Dobbelt bedrag

Den største saken i Vest-Agder hittil i år gjelder svart arbeid og svindel av arbeidsavklaringspenger (AAP) for i overkant av 850.000 kroner. Saken ble avdekket etter samarbeid med politiet.

— Dette gjaldt en mann med egen næringsvirksomhet, som vi har anmeldt både for trygdebedrageri og for skatteunndragelse. Dobbelt bedrageri altså, og det ser vi veldig alvorlig på, sier Opsahl til Fædrelandsvennen.

— For å avdekke slike store saker er vi helt avhengige av tett samarbeid med andre etater. Denne typen svindel er et økende samfunnsproblem og vi kommer til å prioritere dette arbeidet i tiden framover.

Alvorlig

Domstolene ser alvorlig på trygdesvindel. Høyesterett har besluttet at trygdesvindel over 90.000 kroner normalt skal straffes med fengsel. Nav krever også alltid pengene tilbake i slike saker.

I september ble en mann i Vest-Agder dømt til tre års fengsel for svindel av uførepensjon for nærmere 3,5 millioner kroner. Mannen skal ha skjult at han var i arbeid samtidig som han mottok trygd. Forholdet skal ha pågått over flere år. I tillegg må han tilbakebetale 2,2 millioner kroner til Nav. Dommen er ennå ikke rettskraftig.

Nasjonalt har Nav aldri anmeldt mer trygdesvindel enn i 2015. Hittil i år er 1057 personer anmeldt for å ha svindlet Nav for til sammen 222 millioner kroner.