blågestad003.jpg

Den nye, store festen i Bendiksbukta til sommeren er en fest «alle» vil ha. Sjelden har en kulturnyhet blitt mottatt med større jubel i Kristiansand, enn da Toffen gjorde det kjent at det sommeren 2016 blir det mulig å friske opp gamle minner og artister i Bendiksbukta.Trond Aage Nyhus kjøpte Quartfestival-navnet etter at Quart gikk konkurs i 2009. Så startet han Odderøya Live. Hederlige, store ambisjoner om kvalitet og stjerner — dessverre bare ikke med nok publikum.

Moralsk og historisk er Quart og Toffen nesten samme navn.

Nå har ikke Quart vært brukt på all den tid. Og eieren Trond Aage Nyhus hadde ingen planer om å bruke det med første heller, så vidt vi har klart å kartlegge. Sammen med styret i Odderøya Live sliter han fortsatt med et krav fra Live Nation. At han skulle ha klart å reise kapital eller krefter til å starte noe nytt med Quart-navnet virker usannsynlig. Så derfor er det vanskelig helt å se hvorfor han jobber så mot festen til sommeren, hvis vi aksepterer som han sier at det ikke handler om penger. Hva i all verden er det da? Et underlig behov for å bli byens mest upopulære?

Fædrelandsvennen har sett korrespondanse på sms og mail mellom ham og Q25-trioen som tyder på trenering og sabotering. Og vi har sett beviser for at Nyhus har fått fjernet flere Facebook-innlegg. Både innlegg som har brukt Quart-navnet, men også innlegg som er publisert etter at Q25-arrangørene har vasket «Quart» vekk fra sin omtale av festen. For de hadde rett og slett ikke tid til å vente på avklaring fra verken ham eller patentstyret lenger, og måtte døpe festen med et annet navn. Et tilbud til Nyhus om en 10 prosents split av et eventuelt overskudd av festen til sommeren på inntil 300.000 kroner har de aldri fått svar på.

Juridisk er det mulig Nyhus kan vinne fram med sitt eierskap til Quart-navnet. Moralsk taper han meter for meter etter hvert som denne saken nå skrider fram. Det er aldri noen som har blitt rike av rockefestivaler her i Norge. Det ville vært urimelig hvis Nyhus skulle kassert inn betydelig på en merkevare andre har stått i bresjen for å skape. For her må vel Toffen sies å være mer knyttet opp til Quart-navnet enn Nyhus, for si det litt nøkternt. Moralsk og historisk er Quart og Toffen nesten samme navn.

Sommerens evenement blir fort en historisk gjenforeningsfest for alle som nærer stor kjærlighet til den gamle Quart-festivalen. Uavhengig av Nyhus forsøk på å bli byens største festbrems.