De skal trene opp og gi operativ støtte til syriske opprørsstyrker i kampen mot IS i Syria.

Syria er et selvstendig land og er medlem av FN. Etter FN-pakten er det bare Sikkerhetsrådet som kan vedta militære tiltak mot et medlemsland. Noe slikt vedtak finnes ikke. Norge har heller ikke fått noen anmodning fra den syriske regjering om å bidra. Tvert i mot, Syria har fordømt Norges beslutning, og hevder at den krenker deres suverenitet, sikkerhet og stabilitet. At Norge da ikke bryter folkeretten står ikke til troende.

På offensiven mot IS

Det er pussig at det er blitt maktpåliggende for Norge å gå inn i denne konflikten nå. Syriske myndigheter er på offensiven mot IS, og har gjenerobret store områder. Hvis man i det hele tatt skulle involvere seg i denne konflikten, ville det naturlige være å koordinere kampen med den syriske regjeringen.

Les også :

Men det er neppe kampen mot IS det dreier seg om. Som analytiker Helge Lurås uttalte til Aftenposten nettopp: «Hittil har opprørerne, inkludert den Frie syriske armé, vært mer opptatt av å bekjempe regimet enn IS.» USA har et uttalt ønske om å styrte Assad-regimet, og anmodet før jul Norge om å bidra i Syria.

Vi er blitt en krigsnasjon

Så det dreier seg nok om regimeskifte igjen, akkurat som under Libya-krigen. Da hevdet vår daværende utenriksminister Støre hårdnakket at det handlet om å beskytte sivilbefolkningen, enda det etter hvert ble åpenbart at hensikten var regimeskifte.

Les også :

Nå er det på´n igjen. Norge stiller opp i enda en av USAs kriger. Glem alt fint prat om Norge som fredsnasjon, vi er blitt en krigsnasjon. Etter Libya-krigen vet vi også at så lenge norske politikere kan si at de gjorde ting med gode intensjoner, betyr det ingenting om konsekvensene blir katastrofale.