Svendsen fikk et forsprang på 29 sekunder på den siste etappen. 30-åringen skjøt fullt på sin første skyting, men bommet en gang på den siste skytingen i stafetten.

Det skapte spenning. Tyske Simon Schempp hadde knappet ned Norges ledelse til ti sekunder foran siste runden, men tyskeren klarte ikke å ta nok inn på Svendsen, og han hadde tid til å ta imot publikums hyllest på oppløpet. Tyskland tok sølvet, mens Canada sikret seg en sensasjonell bronsemedalje.

— Det var helt ubeskrivelig deilig. Nervene før er det verste jeg har opplevd, det kan ikke sammenlignes med noe. Jeg satt i bua og så på. En og en gikk ut, og det ble bare verre og verre. Det bare deilig å komme seg ut i løypa. Nå føles det helt fantastisk, sa Svendsen til NRK.

Norges stafett fikk en grei start med Bjørndalen. Veteranen skjøt fullt hus på første skyting, men måtte bruke to ekstraskudd på annen skyting.

Norges førstemann passerte 17 sekunder bak Tyskland, men gikk bra i sporet og sendte storebror Bø ut ni sekunder bak på fjerdeplass. Favoritten Frankrike med Simon Fourcade var 31 sekunder bak etter første etappe. (©NTB)