Teatersjef Birgit Amalie Nilssen, skuespillere Thomas Jørstad Pedersen, Sondre Krogtoft Larsen, Espen Grjotheim og inspisient Nina Ruud går gjennom manus på Sørlandets Kunstmuseum. Foto: Kjartan Bjelland
Thomas Jørstad Pettersen, Sondre Krogtoft Larsen og Espen Grjotheim spiller tre venner som får vennskapet satt på prøve på grunn av et kunstverk. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg kan ikke forestille meg at du virkelig er glad i dette bildet?

- Men hvorfor?

- Fordi jeg er glad i Serge, og jeg er ute av stand til å være glad i en Serge som kjøper et sånt bilde.

- Men hvorfor skulle jeg kjøpe det dersom jeg ikke liker det?

- Det er nettopp det som er spørsmålet.

Vennskap på prøve

Espen Grjotheim, Sondre Krogtoft Larsen og Thomas Jørstad Pettersen sitter på Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) og leser gjennom manuset til «Kunst» som har premiere på Kilden 20. januar. Komedien handler om Serge som bruker en hel årslønn på å kjøpe et helt hvitt bilde. Det setter vennskapet med de to barndomsvennene på prøve.

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen, skuespillere Thomas Jørstad Pedersen, Sondre Krogtoft Larsen, Espen Grjotheim og inspisient Nina Ruud går gjennom manus på Sørlandets Kunstmuseum. Foto: Kjartan Bjelland

For å komme i den rette stemningen tilbringes de to første dagene med manuslesing på SKMU. Torsdag fikk Fædrelandsvennen overvære første leseprøve, samt få en smakebit av på resten av Kilden vinterprogram (se fakta).

— Jeg er mannen som har kjøpt bildet, og som er den største kunstjåla i gjengen, forteller Espen Grjotheim.

— Og jeg er skeptikeren som synes dette er noe tøys og tull, sier Sondre Krogtoft Larsen.

— Og jeg er han som bare vil at alle skal være venner, sier Thomas Jørstad Pettersen.

- Favoritt

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen har regien på stykket.

- Dette er mitt favorittmanus - av alle de jeg har lest til nå i livet. Det å møte mennesker og se at man har mistet alt det man hadde til felles, og likevel måtte forhode seg til om man vil ha hverandre i livene sine eller ikke er veldig spennende. Vi kan love folk at de kommer til å le og kose seg, også kan vi love at de kan få ta med seg hjem noe å tygge på tankemessig.

- Så du tror at en forestilling med tittelen «Kunst» fenger i Kristiansand?

— Jeg tror at tittelen er dødsskummel! Men det som er så fint er at dette er både for dem som elsker kunst, og dem som hater kunst. Vi har kunstkjenneren som elsker kunst, klassikerens om elsker figurativ kunst, og han som liker kunsten som faren lager for den har han et sentimentalt forhold til. Men først og fremst er dette et stykke om vennskap, også er det en fantastisk komedie!

Thomas Jørstad Pettersen, Sondre Krogtoft Larsen og Espen Grjotheim spiller tre venner som får vennskapet satt på prøve på grunn av et kunstverk. Foto: Kjartan Bjelland

— Minner om «Seinfeld»

Espen Grjotheim var ikke helt overbevist første gang han så manus:

— Kunst? Det er vel ikke så gøy, tenkte jeg. Kunst er gjerne noe som forbindes med noe tørt og kjedelig, men det er bare overskriften. Når man ser forestillingen ser man at det handler om et trekløver som må ta et oppgjør med vennskapet sitt. Når jeg leser manus minner det meg om «Seinfeld». Det er venner som snakker om ting og så blir det digresjon på digresjon.

- Jeg har selv to venner som jeg ble venner med da vi var ti. Jeg hadde nok ikke blitt venner med dem nå. Vi er fremdeles gode venner, men vi har blitt veldig forskjellige. Det er tre slike venner vi møter i forestillingen. De tvinges til å ta et oppgjør med at de har blitt så forskjellige, sier Thomas Jørstad Pettersen.

«Kunst» er skrevet av Yasmina Reza, og ble første gang spilt i Frankrike i 1994. Siden har det hatt lange spilleperioder på bådeWest End og Broadway. Stykket har fått en rekke priser.