Streiken i hotell— og restaurantbransjen utvides stadig. Alle fylker er nå rammet, og Fellesforbundet har varslet at det har en streikekasse som kan vare lenge. Allerede i dag trappes konflikten opp enda et hakk når 269 LO-organiserte ved 144 bedrifter landet rundt tas ut i streik. Dermed vil totalt over 7000 medlemmer av Fellesforbundet være i konflikt.

Alle er enige om at streiken er uheldig. Den rammer blant mye annet Norges renommé som destinasjon for utenlandske turister, foran en sesong hvor kronekursen burde lagt grunnlaget for stor tilstrømning til Norge. Men der stopper også enigheten mellom partene. Striden står i hovedsak om størrelsen på lønnstilleggene og et krav fra de ansatte om lokal forhandlingsrett.

Så langt i konflikten er det liten tvil om hvem av de to partene som best har klart å skape forståelse for sitt syn. I utgangspunktet er det krevende å få støtte blant folk flest når én gruppe krever høyere lønn. Men i dette tilfellet er lønnsnivået så lavt at det ikke er vanskelig å ha sympati med de steikende. Og selv om mange hoteller opplever vanskelige tider, er det ingen tvil om at fortjenesten for topplederne i flere av kjedene er betydelig.

Likevel er det vanligvis mulig å nå fram til enighet om størrelsen på selve lønnstilleggene. Vanskeligere blir det når konflikten i tillegg handler om prinsippspørsmål. Og i dette tilfellet har ikke arbeidsgiversiden klart å forklare hvorfor det er så uakseptabelt å innføre lokal forhandlingsrett.

Dette er jo vanligvis et krav fra arbeidsgiversiden. Hensikten er da at lønnsfastsettelsen skal skje nærmest mulig den enkelte bedrift. Dermed kan de ansatte få sin del av verdiøkningen i bedrifter som går godt, mens de ansatte må vise moderasjon i virksomheter som sliter. Og i Norge har fagforeningene tradisjonelt vist stor ansvarlighet i slike forhandlinger. Så har de da heller ingen interesse av å forhandle bort sine egne arbeidsplasser.

Men i denne konflikten vil ikke arbeidsgiverne ha et slikt system. Uten at de har klart å fortelle hvorfor. Dermed har de heller ikke klart å forklare publikum sin versjon av denne konflikten.