Statsansatte og offentlig ansatte lærere kan spare tusenlapper på å flytte boliglånet sitt til Statens Pensjonskasse. Foto: Kallestad, Gorm

— Statsansatte og lærere bør absolutt benytte seg av disse gunstige tilbudene, sier redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, til Fædrelandsvennen. Hun leder landets offisielle portal for finansielle tjenester, som blant annet inneholder rentebarometeret for alle landets boliglånprodukter.

2,72 prosent

For øyeblikket har pensjonskassen en nominell boliglånsrente på 2,72 prosent. Beste rente for tilsvarende lån, 1,7 millioner innenfor 80 prosent sikkerhet, tilbys av Kvinesdal Sparebank til 3,60 prosent nominell rente. Hvis vi tar utgangspunkt i en nedbetalingstid på 20 år og tar med etableringsgebyr og termingebyr i regnestykket, utgjør renteforskjellen etter skatt mer enn 11.000 kroner første året.

Spar tusenvis

Sammenligner vi med landsdelens største bank, Sparebanken Sør, er renteforskjellen på over 16.000 kroner før skatt for et lån på 1,7 millioner innenfor 75 prosent sikkerhet. Da skal det også nevnes at du med høyere lånebeløp (over 2 millioner) eller med ungdomsbetingelser (inntil 34 år) kan få bedre rente både i Sør og andre banker. Men selv med beste «vanlige» boliglån som tilbys på Finansportalen, Boligkreditt.no med nominell boliglånsrente på 3,24 prosent, vil du spare i overkant av 6.000 kroner før skatt på å bytte.

3.500 sørlandske kunder

Realfsen i Finansportalen synes det er synd at kun 3.500 av 24.000 låneberettigede sørlendinger benytter seg av medlemsfordelen som statsansatt eller offentlig ansatt lærer. - Det er nok et eksempel på at folk taper penger på å ikke gå gjennom privatøkonomien sin, sier Realfsen og fortsetter: - Statens Pensjonskasse har toppet listene våre i mange år. Det eneste negative vi kan si er at søknadsprosedyren til den statlige etaten er litt lite moderne, men timebetalingen i form av sparte tusenlapper pr måned er såpass høy at det ikke er et argument mot å benytte seg av tilbudet, sier hun.

Lån inntil 1,7 millioner

Medlemmer av Statens pensjonskasse kan låne inntil 1,7 millioner kroner på inntil 80 prosent av boligverdien. Er man to medlemmer i husstanden kan man låne dobbelt, altså 3,4 millioner kroner. Pensjonskassen kan etter vurdering også innvilge lån med sikkerhet etter lån til annen bank, såkalt andreprioritetslån.

Økte renten i mars

Etterspørselen etter boliglån i Statens pensjonskasse har imidlertid falt ganske mye det siste året, ettersom regjeringen i statsbudsjettet for 2014 økte rentepåslaget slik at renten fra 1. mars økte fra 2,23 til 2,72 prosent. Statens pensjonskasse opplyser til Fædrelandsvennen at søknadsmengden pr uke falt fra 669 søknader i juli 2013 til 371 søknader i juli 2014. På spørsmål om ordningen er godt nok kjent blant medlemmene, svarer pensjonskassen følgende. - Både våre egne nettsider, medlemmenes arbeidsgivere og presseoppslag bidrar til å gjøre ordningen kjent for medlemmene. Så er det opp til hver enkelt om de vil benytte seg av ordningen, skriver kommunikasjonsrådgiver Sol Daler Stafsnes i en e-post til Fædrelandsvennen.